Міфи і правда про цукровий діабет

0 800 30 20 60

дзвінки безкоштовні

Аптечна довідка
цілодобово
і
Служба резервування
пн-пт: 9–21, сб-нд: 10–20

Міфи і правда про цукровий діабет

Чи була ця інформація корисною для вас?
{2} {0}

Сьогодні інформацію про цукровий діабет можна отримати і від лікарів, і з відкритих джерел в Інтернеті. Але не слід сліпо довіряти всім доступним матеріалам. Спробуємо спростувати найбільш поширені міфи про захворювання, та факти, які їх заперечують.

Міф №1. Люди з цукровим діабетом не можуть вживати продукти, що містять цукор.

Цей міф є найпоширенішим. Насправді діабетики повинні дотримуватись принципів здорового харчування, до яких входить і споживання продуктів, що містять глюкозу. При цьому важливою особливістю харчування є розумне обмеження продуктів, що містять легкозасвоювані вуглеводи (цукор). Вживати ж сахарозу (цукор) в чистому вигляді  лікарі не радять.

Міф №2. Цукровий діабет 2-го типу є менш небезпечним, аніж інші типи цього захворювання.

Ще один поширений міф створює хибне уявлення про захворювання. Насправді не існує безпечних форм цієї хвороби. Люди, хворі цукровим діабетом 2-го типу, повинні ретельно стежити за своїм здоров’ям і проходити своєчасне лікування, оскільки запущені форми захворювання призводять до розвитку серйозних ускладнень.

Міф №3. Діабет уражає лише людей із зайвою масою тіла.

Справді, більшість випадків захворювання цукровим діабетом 2-го типу виявляють у людей, що мають надлишкову масу тіла або ожиріння. При цьому у дорослих з нормальною або навіть низькою масою тіла також виявляють цукровий діабет, приміром, панкреатогенний, діабет MODY та інші типи захворювання. Люди з цукровим діабетом 1 типу, як правило, мають нормальну вагу.

Міф №4. Люди, що хворіють цукровим діабетом, повинні споживати виключно діабетичні продукти.

Популярна продукція для діабетиків, у якій сахароза замінена на штучні підсолоджувачі, може містити велику кількість жирів. Такі продукти завдають не меншої шкоди здоров’ю і можуть призвести до виникнення ряду ускладнень. Раціон людини з цукровим діабетом, як і будь-якої людини, що веде здоровий спосіб життя, не може бути перенасиченим жирами, цукром, сіллю. При цьому в достатній кількості повинні бути присутні овочі, фрукти, злакові твердих сортів, складні вуглеводи (полісахариди), білки, вуглеводи. Окрім того, на сьогоднішній день продукти, що містять фруктозу, і які раніше радили вживати як замінник ласощів і випічки для пацієнтів з діабетом, не слід регулярно споживати. Регулярне споживання продуктів, що містять фруктозу, може сприяти формуванню надлишкової маси тіла.

Міф №5. Хворі на цукровий діабет рано чи пізно втрачають зір, їм загрожує ампутація кінцівок.

Втрата зору і ампутація кінцівок є наслідком низки ускладнень. Але хворі, що контролюють рівень глюкози у крові, артеріальний тиск, рівень холестерину і не курять, значно знижують ризик виникнення ускладнень. Сучасні лікарські препарати і нові підходи до терапії діабету суттєво впливають на ймовірність ускладнень.

Міф №6. Хворим на діабет не можна керувати автомобілем.

Статистика каже про те, що люди з діабетом є не більшою небезпекою на дорозі, ніж інші водії. Інше питання – чи робити водіння своїм фахом? Все залежить від типу цукрового діабету і ризику розвитку гіпоглікемій. При цукровому діабеті 1 типу не варто обирати професію водія.

Міф №7. Людях, хворим на діабет, протипоказаний спорт.

Цей міф заперечують приклади видатних спортсменів із цукровим діабетом. Насправді, хворим навіть необхідно займатись спортом для того, щоб покращити стан здоров’я. Безумовно, слід враховувати ряд застережень у виборі фізичних навантажень, однак абсолютних протипоказань до виконання фізичних навантажень для хворих на діабет не існує.

Міф №8. Хворі на діабет не повинні працювати.

Після діагностування цієї недуги люди не повинні відмовлятись від попередньої роботи! Але існує ряд професій, несумісних із цим захворюванням - наприклад, служба у сфері Збройних сил. Професії, не пов’язані з ризиком для життя і відповідальністю за життя інших людей, доступні усім хворим.

Міф № 9. Люди з цукровим діабетом схильні до розвитку інших захворювань, в тому числі застудних.

У хворих на цукровий діабет не підвищується імовірність розвитку застуд та інших захворювань. Будь-які застудні захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла, потребують частішого самоконтролю глікемії і корекції терапії. Тому важливим є своєчасне щорічне щеплення проти грипу.

Міф № 10. Цукровий діабет заразний.

Зараження цукровим діабетом неможливе при жодному з можливих контактів.

Міф № 11. Цукровий діабет – несерйозне захворювання.

Згідно із статистикою, цукровий діабет забирає більше життів, ніж рак грудей чи СНІД. Два з трьох хворих цукровим діабетом помирають від серцевого нападу чи інсульту.

Міф № 12. Споживання надмірної кількості цукру призводить до виникнення цукрового діабету.

Цукровий діабет 1 типу є генетичним захворюванням. Причинами цукрового діабету 2-го типу також є генетичні фактори і неправильний спосіб життя. Надлишкова вага підвищує ризик розвитку захворювання. Висококалорійний раціон, насичений жирами і простими вуглеводами, сприяє розвитку ожиріння. До цих пір нема доказів того, що споживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукру) може призвести до діабету.

Міф № 13. Люди, хворі на цукровий діабет, повинні скоротити кількість крохмаловмісних продуктів в раціоні.

Крохмаловмісні продукти є частиною здорової дієти, але важливою є кількість їх споживання. Хворим на діабет слід вживати 3-4 порції крохмаловмісних продуктів щоденно, оскільки вони є важливим джерелом клітковини.

Міф № 14. Якщо при цукровому діабеті 2-го типу лікар призначив інсулін, значить, захворювання набуло критичної форми.

У більшості випадків цукровий діабет 2 типу прогресує. На початках лікування може проводитись лише за допомогою пероральних медикаментів, однак з часом організм виробляє щораз менше інсуліну, що й призводить до необхідності прийому інсуліновмісних препаратів. Тим не менше прийом інсуліну не повинен викликати паніки, оскільки він є частиною комплексного лікування.

Міф № 15. Фрукти – дуже корисна їжа, тому обмежувати їх кількість не варто.

Фрукти – одне з основних джерел клітковини і ряду вітамінів, однак у випадках захворювання цукровим діабетом слід проконсультуватись з лікарем щодо видів і кількості фруктів, які можна додати до раціону.

Міф № 16. Мед і замінювачі цукру можна вживати у необмеженій кількості.

Думка про те, що мед можна їсти у необмеженій кількості, оскільки він наполовину складається з фруктози, - хибна. Вміст в меді глюкози і фруктози однаковий, при цьому мед підвищує вміст глюкози приблизно так само, як і звичайний цукор. Замінники цукру також не завжди нешкідливі, тому їх слід вживати в помірній кількості.  

Міф № 17. Жінки з цукровим діабетом не можуть мати дітей.

При підготовці до вагітності і добре компенсованому цукровому діабеті впродовж всього періоду виношування жінка може народити здорового малюка без шкоди дляздоров’я. Небезпеку вагітність становить у тих випадках, коли вона незапланована, тоді можливий ризик високої концентрації глюкози в крові у перші 3 тижні вагітності, коли формуються всі органи дитини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Екоупаковка у мережі аптек "D.S."
"Лікування - небезпечна річ": 10 тез Генрі Марша
За знання платять гроші: стипендії від мережі аптек "D.S."
Легенда про єдиного у світі Лева-аптекаря

Статті з розділу Знання задля здоров'я

Всі статті