Осіннній раціон: зміцнюємо імунітет і накопичуємо вітаміни

0 800 30 20 60

дзвінки безкоштовні

Аптечна довідка
цілодобово
і
Служба резервування
пн-пт: 9–21, сб-нд: 10–20

Осіннній раціон: зміцнюємо імунітет і накопичуємо вітаміни

Чи була ця інформація корисною для вас?
{0} {0}

Як правильно харчуватись перед настанням холодів, і не набрати при цьому зайвих кілограмів?

У осінні місяці організм переходить на інший режим роботи. Так вже закладено природою, що цей період асоціюється із швидким настанням холодів, організм починає робити запаси на зиму у вигляді жирового запасу. Щоб цього не відбувалось, слід дотримуватись осіннього раціону.

Зараз не час для дієт

Будь-яка дієта – це стрес для організму, який тою чи іншою мірою позначається на зниженні імунітету. Попереду осінь і зима – час сезонних нездужань, спалахів грипу та інших випробвань для організму на стійкість. Достатньо лиш зменшити споживання жирної і калорійної їжі. Дієтологи одностайно заявляють: осінь ідеально підходить для контролю за вже досягнутою вагою. 

Від риби ми бадьоріші, а від шоколаду – веселіші

Головними в осінньому меню повинні стати гарячі страви, які зігрівають в негоду, тому надавайте перевагу овочевим супам. Можна себе потішити запашними трав’яними чаями.

У період осінньої адаптації в раціоні повинно бути багато антиоксидантів – речовин, які запобігають окисленню клітин організму. Це, перш за все, овочі, фрукти, злаки, рослинна олія. В той же час краще обмежити споживання солодощів. У боротьбі з осінньою депресією надійними помічниками стануть банани, гіркий шоколад, лосось. Риба повинна обов’язково бути на вашому столі. Восени, коли світловий день стає коротшим, ми страждаємо від дефіциту вітаміну D, який виробляється на світлі. Споживаючи страви з риби, ми поповнюємо цей дефіцит і почуваємо себе бадьорішими.

Найкращими способами приготування їжі в цю пору – тушкування і запікання. Від смажених, гострих і жирних страв краще відмовитись, тому що восени, як правило, загострюються хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Фрукти та овочі – на стіл!

Медики радять восени їсти, перш за все, те, що виросло на наших присадибних ділянках. Звичні овочі, зелень та фрукти, вирощені в нашій місцевості – найкорисніші! В осінні місяці дієтологи радять налягати на картоплю. Побутує, щоправда, думка, що від неї гладшають, однак це не більше, ніж міф. Вагу ми набираємо не через саму картоплю, а через м’ясні гарніри, кетчуп, усілякі соуси, які його зазвичай супроводжують.  Так що якщо ви відварите улюблену картоплю в «мундирі» або запечене її у фользі, то отримаєте корисну дієтичну страву, яка не нашкодить вашій талії.

Надзвичайно корисною є капуста. ЇЇ можна їсти і в сирому вигляді, і квашену. Ви отримаєте максимум корисних речовин і вітамінів та мінімум ризику поправитись. У  помідорах багато калію, клітковини і вітаміну С, а це означає, що вони зміцнюють імунітет. У період приготування до зими це вкрай важливо. З тієї ж причини у вашому раціоні обов’язково повинні бути яблука, цитрусові, гранати, обліпиха, журавлина. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Медичне страхування з "D.S."
Профілактика та лікування вітамінами
Чому не треба займатися дизайном людського життя: 7 тез Алоїса Буха
Арт-терапія у "D.S. Таємній аптеці"
Екопакети в аптеках "D.S."

Статті з розділу Знання задля здоров'я

Всі статті