Переїдання: як його не допустити, як позбутися, ознаки та симптоми переїдання

0 800 30 20 60

дзвінки безкоштовні

Аптечна довідка
цілодобово
і
Служба резервування
пн-пт: 9–21, сб-нд: 10–20

Переїдання: як їсти, щоб не переїдати

Чи була ця інформація корисною для вас?
{4} {0}

Переїдання, важкість у шлунку – актуальна проблема для багатьох людей, особливо упродовж святкового періоду. Якими є ознаки переїдання, коли варто сказати їжі «стоп» і, головне, як правильно їсти, щоб не переїдати, та що робити при переїданні, як допомогти собі? Довідайтеся про все це у нашій статті.

Тарілка за тарілкою смажених, жирних та мясних страв за святковим столом – і ви можете відчути важкість в шлунку, печію, здуття, дискомфорт у ділянці живота, нудоту. За приємним спілкуванням ми часом втрачаємо лік кількості смачних наїдків і солодощів до чаю. Особливо ми схильні переїстися, коли під час застілля одночасно зі смаколиками вживаємо алкогольні напої.

Від моменту, коли запахло смачною їжею, нюхові рецептори вловили аромат страви, а смакові рецептори відчули перший смак – травна система починає сумлінно працювати, щоб перетравити їжу і засвоїти найбільшу кількість поживних речовин. У часі, коли їжа потрапила до шлунку, травна система вже готова її перетравлювати, виділяє необхідні травні соки, що містять ферменти (речовини, завдяки яким відбувється процес травлення). Власне, відчуття ситості з'являється дещо пізніше, коли об’єм шлунку вже заповнений їжею. Саме тому лікарі радять їсти не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, аби наш мозок встиг отримати сигнал, що спожито вдосталь.

Якщо все ж таки ми переїли, то що відбуватиметься з організмом?

Ознаки та симптоми переїдання

  • підвищується пульс (частота серцевих скорочень) понад 80 ударів за хвилину;
  • можливе відчуття жару, запаморочення, виділення поту;
  • можливе підвищення артеріального тиску порівняно зі звичним;
  • сонливість, важкість;
  • здуття живота, поява газів;
  • можлива поява печії;
  • неспокійний сон.

Тривале переїдання «розтягує» стінки шлунка, що призвичаюється до великого об’єму їжі. Унаслідок цього людина потребуватиме все більшої кількості харчових продуктів, аби відчути насичення. Коли переїдання стає звичкою, ми споживаємо надмірну кількість калорій, а це, своєю чергою, призводить до збільшення маси (ваги) тіла та інших розладів організму.

Як їсти, щоб не переїдати?

Основні правила здорового харчування:

  • надавайте перевагу здоровій, органічній їжі власного приготування;
  • у кожній порції їжі половину мають становили овочі й зелень – вони багаті на клітковину та інші корисні речовини;
  • білки – це не тільки м'ясо, яйця, риба, а й бобові та молочні продукти. Нам не потрібно багато білків щодня, лише одна четверта загального об’єму харчів. Орієнтовно денна потреба в білку для дорослого – 50-70 грамів – це не більше, аніж розмір нашого кулака;
  • в одній четвертій нашої тарілки мають бути вуглеводи. Варто замінити прості вуглеводи складними, тобто замість очищеного рису вибирати гречку, макарони з твердих сортів пшениці тощо;
  • замість тваринних жирів споживайте переважно рослинні олії – вони багаті на поліненасичені жирні кислоти;
  • споживайте достатню кількість води;
  • дотримуйтеся режиму харчування 3-4 рази в день;
  • не пропускайте сніданок! Адже коли ми голодні, нам важче контролювати, що ми споживаємо і скільки;
  • їжте без поспіху, уважно, бо відчуття насиченості приходить згодом;
  • добре пережовуйте їжу – це допоможе кращому травленню;
  • користуйтеся тарілками й горнятками невеликого розміру;
  • не тримайте «під руками» солодке, печиво, снеки, інші калорійні перекуси.

Робіть зарядку чи інші фізичні вправи

Щоденне фізичне навантаження допомагає нам не лише пришвидшити обмін речовин чи схуднути, а також забезпечує кращий контроль нашого настрою і добре самопочуття загалом.

Висипайтеся

Невиспана людина має сильніше відчуття голоду, вона більше з’їсть. Дорослі потребують 7-8 годин повноцінного сну. Найкраще лягати до 11 вечора, а за дві години перед сном знизити активність, відмовитися від перегдяду стрічки новин у мобільних пристроях чи по телевізору.

Практикуйте уважне харчування

Не їжте, переглядаючи сторінки соціальних мереж чи дивлячись цікавий фільм. Адже коли частина мозку буде зайнята, то в режимі автопілоту можна з’їсти забагато, навіть не усвідомивши цього. Власне, тому під час святкового бенкету та активного спілкування за столом легко переїстися.

Не менш шкідливою є звичка наїдатися на ніч. Організму людини властиво вдень бути активним, а вночі – відпочивати. Травна система вночі менш активна, травних соків (ферментів) у нормі виділяється менше. Вживання їжі перед сном – справжній виклик для травної системи. Як наслідок, багато хто може відчувати важкість у шлунку, неприємну відрижку, печію, газоутворення (метеоризм). Сон після переїдання переважно поганий, поверхневий. Тож від такого споживання їжі жодної користі!

Окрім святкового і вечірнього переїдання, дехто може «заїдати» свій поганий настрій, неприємні переживання, стреси. Якщо ви зауважили за собою таку звичку, знайдіть собі психологічну підтримку, можливість поговорити про це з другом, психологом. Варто навчитися релаксаційних практик, а ведення щоденника настрою допоможе зрозуміти, що ж запускає таке неконтрольоване надлишкове споживання їжі.

Як позбутися переїдання

Якщо все ж сталося переїдання, що тоді робити? Як собі допомогти?

Великий об’єм спожитої їжі вже є проблемою, адже м’язам шлунка необхідно ретельно перемішати його вміст, а слизовій оболонці – виділити достатню кількість шлункового соку (ферментів). Тому надмір їжі зазвичай викликає дискомфорт – відчуття важкості, переповнення в шлунку, нудоту. Зниження моторної (рухової) функції шлунка веде до зворотного потрапляння їжі (рефлюкс) назад у стравохід, що проявляється відрижкою, печією. Покрашує моторику шлунку, до прикладу, Мотиліум, Моторикс, тоді як ферментні препарати (Фермент-екстра, Креон, Фестал Нео) допомагають власне перетравленню – на етапі, коли їжа вже потрапила до тонкого кишківника. Детально про печію та як собі допомогти, якщо вона виникає, читайте на нашій статті.

Ферментні препарати: що варто пам’ятати?

Ферментні препарати діють у тонкому кишківнику, а за своєю будовою є білками, які легко руйнуються в шлунку. Тому виробники зосередили особливу увагу на створенні оболонки таблетки ферметів, що здатна витримати вплив шлункового соку, захистити травні ферменти від руйнування ним, доставити їх у просвіт кишківника, де і повинна розчинитися пігулка. Власне, тому важливо не руйнувати цілісність оболонки таблетки ферментів: не подрібнювати, не розкушувати, не ділити таблетку на частини.

Водночас спеціальні сучасні технології (наприклад, у препараті Креон) дозволили помістити ферменти у мікросфери (мікрокапсули), що рівномірно перемішуються з їжею вже у шлунку, із нею надходять до тонкого кишківника, максимально покращуючи процес травлення. Такі препарати підлягають поділу на частини – у разі потреби перед вживанням капсулу можна відкрити, щоб поділити її мікрокапсульований вміст на частини.

Під час вживання таблеток, які містять ферменти для покращення травленння, зменшується виділення власних ферментів підшлунковою залозою. Тому не варто тривало вживати ферменти, адже в такий спосіб ми порушуємо саморегуляцію організму, підшлункова залоза працює «упівсили». Іншими словами, на слід вважати ферментні препарати універсальним виходом із ситуації регулярного переїдання – це може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Якщо проблеми з розладами травлення тривають понад 2 тижні, варто звернутися до лікаря, аби запобігти хворобі.

«Народні» методи допомоги при переїданні

Існує поширений «народний» метод полегшення перетравлення великої кількості їжі – запивання спожитого солодкими водами на кшталт кока-коли чи пепсі. Справді, ортофосфорна кислота, що входить до складу цих напоїв, дасть тимчасове відчуття полегшення. Існує навіть спосіб маринування м’яса для шашлика за допомогою цього напою. Проте тимчасове полегшення мине, а вуглекислий газ, що входить до складу солодкої води, тільки підсилить здуття і прояви печії. Значна кількість цукру, що міститься в напої, дасть ефект швидкого й короткочасного припливу енергії, виділиться велика кількість інсуліну, але вже через 1-1,5 години виникне відчуття голоду, спричинене гіпоглігемічним станом. До того ж, солодка вода містить багато «порожніх» калорій, нею важко «напитися», втамувати спрагу.

Ще одним доволі поширеним способом допомогти собі під час переїдання, що проявляється печією, є вживання мінеральних вод. Мінеральні води вирізняються за ступенем мінералізації (виокремлюють столову, столово-лікувальну та лікувальну воду), а також за кислотністю або рівнем pH (розрізняють лужні, нейтральні та кислі води). Окрім того, води можуть бути негазовані, природногазовані, штучногазовані, слабогазовані та сильно газовані. Найбезпечніше споживати столову, негазовану воду з нейтральним pH. Під час прийому їжі не рекомендують випивати велику кількість води, проте склянка звичайної води, що допомагає ковтати їжу, допустима. Ідея знімати прояви печії лужною, тим паче газованою водою, також не є перспективною, адже короткотривале полегшення ускладниться «синдромом рикошету», тобто виділенням ще більшої кількості шлункового соку. Детально про печію і як собі допомогти без шкоди для здоров’я – читайте в нашій статті.

Після сезону гастрономічного шаленства, на жаль, достить часто відбувається загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, хвороб шлунка (гастрит), печінки, жовчного міхура. Про дієту й можливості фітотерапії при захворюваннях печінки та жовчного міхура читайте в статті на нашому сайті.

Отже, переїдання, як і будь-що в нашому житті, можливе час до часу, проте варто стежити, щоб це не стало нездоровою звичкою. Будьте здорові й бережіть себе!

Література за темою:

https://www.healthline.com/nutrition/binge-eating-disorder#bottom-line
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-overcome-binge-eating#1
https://www.gastrova.com/article/heres-happens-overeat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19922430

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Фітотерапія при захворюваннях сечового міхура та нирок: що і коли?
Як запобігти осінньому загостренню хвороб нирок та сечового міхура: поради лікаря

Запах ацетону з рота в дітей: причини, діагностика та лікування
Гастрит: коли звернутися до лікаря?
Печія: що потрібно знати та коли звернутися до лікаря?
Вірусний гепатит: види, діагностика, профілактика

Статті з розділу Знання задля здоров'я

Всі статті