Харчування взимку: шукаємо вітаміни

0 800 30 20 60

дзвінки безкоштовні

Аптечна довідка
цілодобово
і
Служба резервування
пн-пт: 9–21, сб-нд: 10–20

Харчування взимку: шукаємо вітаміни

Чи була ця інформація корисною для вас?
{0} {0}

Взимку імунна система вразлива, як ніколи, а живих вітамінів, окрім цитрусових, не так вже й багато. Але ми все ж відшукали декілька важливих і цілком доступних продуктів, які допоможуть зміцнити імунітет в холодну пору року.

Основне, що нам потрібно від цитрусових, це ударна доза вітаміну С. За рахунок грубої шкірки аскорбінка у тих же апельсинах чудово зберігається аж до найпізнішої європейської зими. До того ж, в одній штуці (150 грамів) – практично добова норма вітаміну С. 

Окрім вітаміну С, в цитрусових багато фолієвої кислоти, необхідної для нашої репродуктивної системи, вітаміну Р (особливо багато його в лимонах), який зміцнює стінки кровоносних судин. А у лимонній шкірці міститься величезна кількість пектинів, які захищають організм від багатьох захворювань, в тому числі і від онкологічних.

Якщо ви все ж заслабли на бронхіт, пийте мандариновий сік (якщо нема алергії). У цих цитрусових багато фенолікової амінокислоти, яка усуває набряк і очищує легені від слизу.

Оранжеве сонце – хурма

Хурма – це унікум. Клітковини, такої корисної для правильного травлення, в ній більше, ніж у яблуках. М’якоть хурми має антибактеріальні властивості, тому при простуді і кашлі можна не лише додавати її до раціону, але й полоскати горло соком хурми, розбавленим водою. В хурмі багато бета- каротину (для зору), калію (для серця) і йоду (для щитовидної залози). Щоправда, від «оранжевого сонця» слід утриматись тим, хто страждає на цукровий діабет і ожиріння – в хурмі міститься багато легкозасвоюваного цукру. І взагалі, з нею потрібно знати міру – їсти не більш як дві штуки на день.

Заварюємо шипшину

Вітаміни Е, В, Р, К, мідь, кремній, фосфор, амінокислоти і антиоксиданти – ці та інші корисні речовини містяться в шипшині. Але головне в ній – той самий вітамін С, який підвищує опірність організму до простуд і покращує стан шкіри. До того ж, це потужний антиоксидант, здатний захистити організм від раку і серцево-судинних захворювань та виводити токсини. Лише слід пам’ятати про протипоказання. Шипшина – сильний сечогінний засіб, тому люди із захворюваннями нирок повинні вживати відвар з цих ягід вкрай обережно.

Заквашуємо!

Квашена капуста – найкраще джерело вітамінів у осінньо-зимовий період. У квашеній капусті багато вітамінів групи В, А, РР, Е, кальцію, магнію, заліза, йоду і багато інших. Це доступне і недороге джерело аскорбінової кислоти, яка необхідна нам у сезон простудних захворювань. Окрім того, квашена капуста ще й активує роботу кишківника. А в 100 г капустяного салату всього лиш 20 калорій! Це продукт з так званою «від’ємною калорійністю» - на перетравлювання  квашеної капусти організм витрачає більше енергії, аніж отримує. 

Вітамін D

Взимку нам катастрофічно бракує сонця і його енергії. Але саме ультрафіолет стимулює утворення вітаміну D, який розносить по організму кальцій і фосфор, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, запобігає алергіям і зміцнює імунітет. А ось дефіцит може викликати так звану «зимову депресію». Тому додаємо до раціону молоко, морську рибу, яйця, птицю, пшоно. Вчені довели, що гриби – ледь не чемпіони за вмістом вітаміну D.

Цинк і селен

Цинк і селен в сезон розпалу вірусних інфекцій обов’язкові! Цинк збільшує ріст Т-лімфоцитів, наших помічників у боротьбі проти інфекцій. Причому найкраще він засвоюється з вітаміном Е. Селен знайдете в часнику і апельсинах, морській рибі та морепродуктах, грибах, буряку та моркві, а вітамін Е – в печінці, яєчних жовтках, горіхах та молоці. Цинку багато в бразильських горіхах (одна штука – це практично добова норма) і в цілому в білковій їжі – в яловичині, свинині, яйцях і морепродуктах (особливо в устрицях).

Поради для зими

  • Споживайте супи. Вони швидко зігрівають, покращують обмін речовин, дають організму енергію. До того ж, є безліч рецептів низькокалорійних перших страв.
  • Додавайте до чаю мед, імбир, гвоздику, бадьян, молоко – такий напій зігріє і дасть відсіч простудним захворюванням. А термос з імбирно-лимонним напоєм можна брати на роботу.
  • Їжте сало – один-два шматочки сала на день радять вживати навіть дієтологи. Тому що сало – з розряду зимової зігріваючої їжі, а ще в ньому міститься поліненасичена арахідонова кислота, необхідна для роботи серцевого м’яза.
  • Варіть глінтвейн. Увечері, після важкого робочого дня, чом би й ні? Алкоголю при нагріванні у вині залишається мінімум, зате завдяки спеціям такий напій чудово зігріває і заспокоює.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Профілактика та лікування вітамінами
Арт-терапія у "D.S. Таємній аптеці"
Екопакети в аптеках "D.S."
Як правильно утилізувати ліки вдома

Статті з розділу Знання задля здоров'я

Всі статті