Кишкові інфекції: причини та профілактика

0 800 30 20 60

дзвінки безкоштовні

Аптечна довідка
цілодобово
і
Служба резервування
пн-пт: 9–21, сб-нд: 10–20

Як уникнути кишкових інфекцій

Чи була ця інформація корисною для вас?
{1} {0}

Спека створює ідеальні умови для поширення збудників кишкових інфекцій. До організму людини вони найчастіше потрапляють із зіпсованими або неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, лише у Києві за останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 людей. Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, зокрема харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами), захворіли 47 256 людей. Випадки масових гострих кишкових інфекцій від початку року були зафіксовані 77 разів.

Щоби зменшити кількість подібних випадків, нагадуємо, на що слід звертати увагу під час придбання їжі.

Причини кишкових інфекції

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

  • елементарне недотримання правил особистої гігієни;
  • недотримання технології приготування страв;
  • недотримання умов та термінів зберігання сировини і готових страв;
  • вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, тощо.

Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готовую їжу

  • не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
  • у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
  • не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. У жодному разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Профілактика кишкових інфекцій: базові правила

Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил.

1. Особиста гігієна – понад усе

  • Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

2. Чистота на кухні

  • мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах і тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте й обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

3. Правила приготування і споживання їжі

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте  харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти й овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності – використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

4. Зберігання продуктів

  • дотримуйтеся відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

5. Чиста вода

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

6. Своєчасна медична допомога

  • При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатися до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Джерело: МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Отруєння грибами: симптоми і перша допомога
Ботулізм: знання задля безпеки
П’ять прикладів серйозної взаємодії ліків та їжі

Статті з розділу Знання задля здоров'я

Всі статті