Зміст:

У здорових людей печія може бути викликана нераціональним харчуванням, їжею «нашвидкоруч», «всухом’ятку», переїданням. Провокують печію гостра, смажена, жирна їжа, свіжа здоба, деякі харчові продукти, газовані напої. Також причиною печії може бути звичка лягати відразу після їжі, зловживання алкоголем і тютюном.

Печія (інакше – зґага) – пекуче відчуття в верхній частині живота, за грудиною, внаслідок підвищення рівня кислотності в шлунку, що супроводжується кислим чи гірким смаком у роті.

Печія переважно виникає на «важку» для шлунка їжу або на недбале ставлення до режиму прийому їжі. Класичним прикладом буде харчування «нашвидкоруч» фаст-фут їжею.

Причини печії

Найчастіше печію провокують:

  • порушення типу та режиму харчування;
  • стресові ситуації;
  • прийомом деяких ліків, наприклад, аспірину;
  • гостра, підсмажена, жирна їжа;
  • алкоголь;
  • куріння.

Також печія часом виникає у жінок при вагітності. Навіть якщо раніше жінка ніколи не мала печії, то під час вагітності є підвищений ризик її виникнення. Печія у вагітної жінки пов’язана із зміною гормонального фону та внутрішньоутробним тиском плода на стінки шлунка.

Як швидко зменшити печію

Допомогти собі можна знанням і дотриманням правил здорового харчування та застосуванням антацидів – засобів, що знижують кислотність шлунку та чинять обволікаючу дію. Їх можна придбати в аптеці без рецепта лікаря. Важливо, щоб препарат нейтралізував лише надлишок соляної кислоти, не перешкоджав фізіологічному процесу травлення та не мав ефекту бумерангу, тобто не викликав вторинної гіперсекреції шлункового соку. Фосфалюгель – це засіб, який відповідає цим вимогам, діє швидко, може бути рекомендований дітям згідно з інструкцією МОЗ. За допомогою фосфалюгелю можна швидко позбавитись печії в домашніх умовах або в дорозі.

Міф про соду

Чимало хто запитує, чи можна пити соду при печії? Дійсно, іноді люди вживають харчову соду, щоб позбутися печії. Однак робити цього не слід, бо полегшення буде нетривалим, а шкода – значною. Сода викликає «синдром рикошету», тобто після закінчення дії соди у шлунку збільшується секреція соляної кислоти й печія посилюється.

Звичайно, ви отримаєте тимчасове полегшення, коли нейтралізуєте шлунковий сік розчином соди. Певно усі пригадають урок хімії, коли кислота бурхливо реагувала з лугом. Але шлунок не кабінет хімії! Сода під дією соляної кислоти виділить вуглекислий газ, що подразнюватиме стінки й так чутливого шлунку. У відповідь на розширення шлунку виділиться ще більше шлункового соку, адже організм розуміє так: великий шлунок – це шлунок наповнений їжею, яку необхідно перетравлювати. Це може проявитися ще сильнішою печією. Тож не поспішайте лікуватися «народними» методами.

Натомість проти печії застосовують антациди. Вони нейтралізують дію соляної кислоти, захищають слизову оболонку від подразнення, швидко, протягом 5 хвилин, усувають неприємні больові відчуття. Кваліфікований фармацевт в аптеці порадить вам сучасні та безпечні антациди, наприклад, фосфалюгель.

Аналогічно з розумом варто підходити до лікування мінеральними водами, особливо, якщо вода належить до категорії лікувально-столових чи лікувальних (ступінь мінералізації від 1 до 10 г/л та вище 10 г/л відповідно). До мінеральної води варто ставитися як до лікувального засобу та порадитися з лікарем.

Правила здорового харчування, аби попередити печію:

  • мінімум триразове харчування з обов’язковим сніданком;
  • зменшити порції;
  • уникати підсмажену їжу;
  • уникати гостру їжу, зменшити використання кетчупу, винного оцету;
  • обмежити жирну їжу;
  • надавати перевагу запеченому м’ясу й овочам;
  • готувати їжу в пароварці;
  • обмежити каву, чай та шоколад;
  • уникати цитрусових: лимону, грейпфруту, апельсинового соку.

Варто пам’ятати, що печія може бути не лише ознакою погрішностей у харчуванні, а й сигналізувати про серйознішу проблему, наприклад, бути першою ознакою таких захворювань як гастрит, виразкова хвороба шлунка, захворювання жовчного міхура і жовчних шляхів. Тому якщо проблема печії повторюється – слід звернутися до лікаря.

P.S. Це варто знати:

Продукти харчування, що найчастіше викликають печію:

  • жирні наваристі бульйони;
  • смажені страви;
  • молокопродукти підвищеної жирності;
  • холодні продукти; 
  • свіжа здоба, випічка;
  • ковбаса;
  • сосиски;
  • карбонат натрію (сода);
  • гострі спеції;
  • часник, цибуля;
  • продукти швидкого приготування;
  • концентрати для приготування перших страв;
  • нестиглі фрукти і ягоди; 
  • цитрусові;
  • кетчуп та інші соуси;
  • сухарики; 
  • хот-доги;
  • фастфуди;
  • чипси;
  • розчинна кава.
  • кислі соки, газовані напої.
     

Література за темою:
https://medlineplus.gov/heartburn.html
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/understanding-heartburn-basics
 

Автор статті:

Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».