Цей напій має багатовікову історію: його батьківщиною вважають Далекий Схід, а в народних легендах йому приписують здатність дарувати міцне здоров’я та довголіття. Про що йдеться? Звісно ж, про комбучу. Але чи справді цей напій такий корисний, як про нього говорять? Давайте розберемося. Все, що важливо знати про комбучу – у цій статті.

Що таке комбуча і до чого тут чайний гриб?

Комбуча – це натуральний газований ферментований напій, який найчастіше готують на основі зеленого або чорного чаю та цукру. У побуті його називають «чайним грибом».

«Гриб» – це симбіотична колонія дріжджів і бактерій. Потрапляючи в підсолоджений чай, вони запускають процес бродіння, під час якого утворюються корисні для організму речовини, зокрема вітаміни групи В і пробіотики. Саме тому комбучу відносять до функціональних напоїв, які мають додаткову користь для організму.

Читайте також: БАДи: відмінність від ліків, користь та можлива шкода для здоров’я

У процесі бродіння утворюється невелика кількість алкоголю, але комбуча не класифікується як алкоголь. Зазвичай вона містить менше 0,5% алкоголю за об'ємом. 

Варто зазначити, що склад і властивості напою комбучі залежать від конкретного рецепту та умов приготування, тому і смак, і ефект від вживання може відрізнятися.

Чим корисна комбуча?

Чайний гриб містить поліфеноли, флавоноїди та катехіни – потужні антиоксиданти, що допомагають боротися зі шкідливим впливом вільних радикалів. Це може уповільнювати старіння клітин і знижувати ризик хронічних захворювань. Також варто знати про такі корисні впливи антиоксидантів на організм людини:

  • Підтримка серцево-судинної системи – антиоксиданти сприяють покращенню стану судин, допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину та запобігають атеросклерозу.
  • Протизапальний ефект – флавоноїди зменшують запальні процеси в організмі, що важливо для профілактики багатьох хвороб.
  • Підтримка імунітету – біоактивні сполуки стимулюють імунні клітини та роблять організм більш стійким до інфекцій.
  • Позитивний вплив на травлення (залежно від ферментації) – у комбучі можуть бути пробіотичні бактерії та органічні кислоти, які підтримують мікробіом кишківника.
  • Антиоксиданти та інші компоненти комбучі можуть допомагати контролювати рівень глюкози, що робить її корисною для людей з діабетом. 

Вчені відзначають, що регулярне вживання комбучі може мати такі позитивні ефекти:

  • антиоксидантний захист;
  • протизапальна дія;
  • протимікробні властивості;
  • зниження артеріального тиску;
  • уповільнення процесів старіння;
  • профілактика онкологічних захворювань;
  • захист нервової системи;
  • прискорення загоєння ран;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • підтримка роботи печінки;
  • зменшення рівня холестерину.

Переконливих доказів на підтвердження твердження, що комбуча може сприяти зниженню ваги – немає.

Читайте також: Чому підпухають ноги влітку і що з цим робити?

Який смак має комбуча?

У готовому вигляді напій має освіжаючий, злегка солодкуватий і водночас кислувато-оцтовий присмак. Його часто доповнюють фруктами, ягодами, медом або спеціями. Завдяки природній газованості комбуча добре втамовує спрагу та дарує відчуття свіжості.

Домашній комбуча – важливі застереження

Приготування комбучі вдома пов'язане з ризиком надмірного бродіння, що може призвести до надто високої кислотності напою і вмісту в ньому спирту (алкоголю).

Якщо ви вирішили готувати комбучу самостійно, використовуйте стерилізований посуд, заварюйте чай на чистій воді, наливайте зварений чай (чи готовий ферментований напій) у чисті скляні ємності та накривайте повітропроникною тканиною, щоб забезпечити «вентиляцію» і водночас запобігти потраплянню бруду, цвілі та інших мікробів.

Якщо ви надумали вирощувати чайний гриб вдома, то врахуйте, що чайна «медуза» потребує щоденної уваги і правильного догляду.

Можлива шкода комбучі для здоров’я

Попри популярність і корисні властивості, комбуча не завжди є абсолютно безпечною. Вона містить живі бактеріальні культури, тому при неправильному приготуванні або зберіганні напій може стати причиною небажаних реакцій. Серед них:

  • ознаки отруєння, головний біль і запаморочення;
  • алергія;
  • проблеми зі шлунково-кишковим трактом – у чутливих людей або при надмірному вживанні можуть виникати дискомфорт у шлунку, здуття, діарея, нудота;
  • кислотність напою – органічні кислоти у високих концентраціях можуть подразнювати слизову шлунка й бути проблемними для людей із гастритом чи виразковою хворобою;
  • ризик для людей з ослабленим імунітетом – через можливий вміст спирту і живі мікроорганізми напій комбучі може бути небажаним для вагітних, дітей, літніх людей або тих, хто має імунодефіцит.

Читайте також: Запах ацетону з рота в дітей: причини, діагностика та лікування

Чим небезпечне надмірне вживання чайного гриба комбучі?

Проблеми зазвичай виникають при тривалому або надмірному споживанні комбучі. Серед можливих наслідків:

  • токсичне ураження печінки;
  • нудота, блювання;
  • алергічні реакції;
  • жовтяниця;
  • порушення роботи нирок;
  • лактоацидоз (зміна кислотно-лужного балансу).

Фахівці радять не перевищувати безпечну дозу – приблизно 120 мл на добу.

Оскільки комбуча має приємну кисло-солодку ноту й легку бульбашковість, тож вона чудово підходить як основа для безалкогольних коктейлів. Ось кілька варіантів:

Цитрусовий сплеск

  • 150 мл комбучі (наприклад, класичної зеленої)
  • 50 мл свіжовичавленого апельсинового соку
  • 20 мл лимонного соку
  • Скибочки апельсина й листочки м’яти для декору

Ягідний фреш

  • 150 мл комбучі з ягодами (або класичної)
  • 40 мл пюре з полуниці чи малини
  • 1 ч. л. меду або сиропу агави (за бажанням)
  • Подати з розчавленими ягодами й кубиками льоду

Огірково-імбирний мікс

  • 150 мл комбучі
  • 30 мл огіркового соку
  • Тонкий слайс імбиру
  • Кубики льоду й кружечок огірка для сервірування

Освітлюючий яблучний

  • 120 мл комбучі
  • 60 мл свіжого яблучного соку
  • Трішки кориці або кардамону
  • Яблучна скибочка для подачі

Насолоджуйтеся різноманітними смаками та будьте здорові!

Використані джерела:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/kombucha-tea/faq-20058126

https://www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha

https://www.verywellhealth.com/kombucha-benefits-side-effects-and-more-7482926

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».