Фосфор: харчові джерела і роль для здоров'я організму людини
Здорове харчування
Для чого нам фосфор? Які симптоми виникають при дефіциті фосфору у дорослих, підлітків і дітей? В яких продуктах харчування є фосфор? Кому і коли потрібно вживати більше фосфору?
Фосфор є мінералом, що природно зустрічається у багатьох харчових продуктах та доступний як дієтична добавка (БАД). Він відіграє ключову роль у формуванні наших кісток, зубів і клітинних оболонок (мембран), активує різні ферменти та підтримує нормальний рівень pH крові.
Також фосфор регулює функціонування нервової системи й м'язів, включаючи роботу серця, бере участь у синтезі нуклеїнових кислот ДНК і РНК, які виконують роль передачі генетичної інформації, а також є важливим компонентом для утворення АТФ (аденозинтрифосфорна кислота) – основного джерела енергії для організму.
За регулювання нормального рівня фосфору в організмі відповідають нирки, кістки й кишківник.
Читайте далі нашу статтю, щоб дізнатися усі переваги і властивості фосфору, його рекомендоване споживання, джерела їжі, користь для здоров’я та дефіцит.
Читайте також: Що таке ДНК-тест, коли й навіщо його робити?
Як зрозуміти, що у вас дефіцит фосфору?
Дефіцит фосфору (гіпофосфатемія) виникає при низькому рівні фосфату в крові, хоча більшість запасів фосфору в організмі людини зберігається в кістках і зубах. Основні причини дефіциту фосфору можуть бути пов’язані із проблемами з нирками або якщо фосфор занадто виводиться з організму (наприклад, через надмірний рівень паратгормону).
Симптоми, що виникають при дефіциті фосфору:
- Поганий апетит;
- Анемія;
- М'язова слабкість;
- Біль у кістках;
- Захворювання кісток (остеомаляція, рахіт);
- Дратівливість, тривожність;
- Підвищений ризик до інфекцій.
Кому і коли потрібно вживати більше фосфору?
Гіпофосфатемія – зниження концентрації неорганічних фосфатів, тобто це стан, коли рівень фосфору в крові знижується до менш ніж 2,5 мг/дл. Причини можуть включати недостатнє споживання фосфору з їжею, його підвищене виведення або певні захворювання.
Розлади харчування та важке недоїдання
Більшість дієт містять достатню кількість фосфору. Однак у людей з розладами харчової поведінки, такими як нервова анорексія чи булімія, або у тих, хто споживає надто мало калорій, може розвинутися дефіцит фосфору, який іноді потребує додаткового лікування.
Синдром відновлення харчування
У людей з важким недоїданням може розвинутися синдром відновлення харчування, коли після тривалого голодування поживні речовини раптово поглинаються організмом знову. Це змушує клітини поглинати фосфор, що призводить до важкої гіпофосфатемії.
Інші медичні стани, що ведуть до зниження рівня фосфору в організмі
Дефіцит фосфору можуть також викликати хронічна діарея, генетичні порушення обміну речонин, гіперпаратиреоз, захворювання нирок, діабетичний кетоацидоз і різні критичні стани. У такому разі для лікування можуть вводити фосфор внутрішньовенно або призначати дієтичні добавки у вигляді таблеток або капсул.
Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря терапевта (чи лікарів інших спеціальностей)
Дозування фосфору: денна норма для людей різного віку
Фосфор потрібен нашому організму протягом усього життя. Найбільше такої добавки потребують діти та підлітки. То ж скільки фосфору потрібно вживати на добу?
Рекомендовані добові норми споживання фосфору такі:
- Дорослі 19 років і старше: 700 міліграмів (мг)
- Вагітним і та тим, хто годує грудьми: 700 мг
- Підлітки віком від 14-18 років: 1250 мг
- Діти віком від 9-13 років: 1250 мг
- Діти віком від 4-8 років: 500 мг
- Діти від 1-3 років: 460 мг
- Немовлята від 7-12 місяців: 275 мг
- Новонароджені до 6 місяців: 100 мг
Фосфор входить до складу багатьох полівітамінних комплексів для забезпечення потреби організму в вітамінах та мінералах:
Перегляньте й інші популярні мультивітаміни з мінералами для осіб різного віку на нашому сайті – у розділі про вітаміни https://apteka-ds.com.ua/catalog/vitaminy
Корисні джерела фосфору для організму людини
Органічний фосфор міститься в різних продуктах. Фосфор з тваринної їжі засвоюється краще, ніж з рослинної. У рослинних продуктах, таких як насіння, бобові та цільні зерна, фосфор міститься у вигляді фітатів, які мають невисоке його засвоєння, оскільки організм не має ферменту для їх розщеплення. В результаті фітати можуть зв’язувати фосфор та інші мінерали, такі як залізо та цинк. Варіння, пророщування і замочування допомагають підвищити засвоєння фосфору з рослинної їжі.
Натомість неорганічний фосфор (наприклад, фосфорна кислота)– оброблена форма, яка додається до харчових продуктів промислового виробництва для збереження їх кольору, вологи, текстури тощо. Найбільший вміст неорганічного фосфору є у фаст-фудах, готових м’ясних делікатесах, консервованих і розлитих напоях, а також у багатьох інших оброблених харчових продуктах.
Найпоширеніші природні джерела фосфору:
- Йогурт
- Коров'яче молоко
- Лосось
- Сир
- Куряча грудка
- Сочевиця
- Кедрові горіхи
- Картопля
- Квасоля
- Коричневий рис
- Горох
- Вівсянка
- Яйця
- Цілозерновий хліб
Читайте також: ПТСР: що це таке і як з цим жити?
Переваги і користь вживання фосфору для здоров’я людини
- Форсфор підтримує зубну емаль;
- Допомагає ниркам здійснювати функцію фільтрації;
- Формує клітинні мембрани;
- Активує різні ферменти;
- Підтримує pH-баланс;
- Бере участь у синтезі ДНК і РНК, регулює генну транскрипцію;
- Підтримує здоров'я кісток, зменшуючи ризик остеопорозу;
- Дає організму енергію;
- Забезпечує скорочення м’язів і передачу нервових імпульсів.
Рекомендуємо вам звернутися до лікаря, щоб проконсультуватися про дозування фосфору для вашого організму. Пам'ятайте, що у деяких випадках надмірне споживання фосфору може призвести до побічних ефектів та інших проблем.
Будьте здорові!
Рекомендована література:
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/phosphorus/
https://www.healthline.com/health/phosphorus-in-diet#health-benefits
https://www.health.com/phosphorus-8559820
https://www.verywellhealth.com/does-phosphorus-strengthen-your-bones-8644311
Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.
У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.
«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».
- Атопічний дерматит: види та симптоми і догляд за атопічною шкірою
- ПТСР: що це таке і як з цим жити?
- Що варто знати про медичний канабіс і ліки на основі коноплі
- Що варто знати про гіпотиреоз: симптоми, причини та лікування
- Що таке ДНК-тест, коли й навіщо його робити?
- Парацетамол чи ібупрофен – який жарознижувальний засіб вибрати дитині?
- Загальний аналіз крові: що означають показники, коли робити?
- Магнітні бурі: вплив на самопочуття і здоров'я людини
Не займайтесь самолікуванням!
Продукти, послуги, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «D.S.» та офіційних сторінках у Facebook та YouTube, включно з товарними етикетками і упаковкою, представлені виключно в інформаційних цілях і не повинні сприйматися як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «D.S.» не несе відповідальності за будь-який діагноз, встановлений читачем самостійно на підставі розміщеної нею інформації, і не відповідає за зміст будь-яких зовнішніх інтернет-ресурсів, на які зроблено посилання, включно з будь-якими комерційними продуктами або послугами, згаданими у них. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, якщо у вас виникають питання, пов'язані з вашим здоров'ям.Ви можете зберігати представлені матеріали для некомерційного використання.