Корисні весняні салати
Здорове харчування
Весна – це досить стресовий період для нашого організму, адже взимку без свіжих овочів йому важкувато. Хоча, можливо, ви і робили корисні заготівлі овочів, зелені і ягід на зиму, зверніть увагу на рекомендації для комфортного харчування навесні – коли ми всі особливо гостро цього потребуємо.
Заморожування чи висушування овочів, зелені і ягід це добра ідея для здорового харчування, але ще краще готувати свіжі сезоні страви! Огірок, капуста, редька, броколі, петрушка, а також картопля, спаржа, авокадо тощо – корисні овочі, з яких завжди можна приготувати найсмачніші салати!
Читайте також: Заготівля ягід і зелені на зиму
Салат – доволі простий і доступний спосіб, щоб у наш організм надходили потрібні вітаміни та інші поживні речовини. Ба більше, якщо маємо свіжий салат, то нам не доведеться ввечері після важкого робочого дня «відпочивати» за ситною та калорійною їжею.
У цій статті ми підготували для вас цікаві рецепти корисних та низькокалорійних салатів – справжнє апетитне весняне натхнення! Звісно, ви можете експериментувати з інгредієнтами та пропорціями.
Рубаний салат з куркою
Інгредієнти:
- ¼ склянки оливкової олії;
- 3 столові ложки лимонного соку;
- 1 перетертий зубчик часнику;
- ½ чайної ложки сушеного орегано;
- ½ чайної ложки цукру;
- ¼ чайної ложки солі;
- ¼ чайної ложки меленого перцю;
- 2-3 чашки зеленого листя салату;
- 2-3 чашки листя шпинату;
- 2 склянки подрібненої вареної курки;
- 1 склянка розрізаних навпіл помідорів (можна чері);
- 1 склянка нарізаного навпіл огірка;
- ½ чашки нарізаної червоної цибулі;
- ⅓ склянки подрібненого сиру фета;
- 2 столові ложки підсмажених несолоного насіння соняшнику;
- Чорний і червоний перець (паприка).
Приготування:
- Перемішайте олію, лимонний сік, часник, орегано, цукор, сіль і перець у великій мисці.
- Додайте до миски: салат, шпинат, курку, помідори, огірок, цибулю, перець. Подавайте, посипавши фетою та насінням соняшнику. Смачного!
Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря дієтолога гастроентеролога (або лікарів інших спеціальностей) не виходячи з дому?
Протизапальний салат з курки та буряка
Інгредієнти:
- ¼ склянки оливкової олії;
- 1 столова ложка білого бальзамічного оцту;
- 1 чайна ложка солі;
- ¼ чайної ложки меленого перцю;
- ¼ чайної ложки тертої цедри лайма;
- 1 упаковка весняного міксу зеленого салату;
- 2 ½ чашки нарізаної або подрібненої вареної курячої грудки;
- 2 порції вареного буряка, порізаного на маленькі шматочки;
- ¾ склянки потертої брюссельської капусти;
- ½ склянки подрібненого козячого сиру;
- ¼ склянки подрібнених підсмажених волоських горіхів.
Приготування:
- У великій мисці перемішайте олію, оцет, сіль, перець і цедру лайма.
- Додайте зелень, курку, буряк і брюссельську капусту. Розділіть рівномірно салат на 4 тарілки. Зверху посипте козячим сиром і волоськими горіхами. Смачного!
Лимонний салат з сочевицею та сиром фетою
Інгредієнти:
- ⅓ склянки лимонного соку;
- ⅓ склянки подрібненого свіжого кропу;
- 2 чайні ложки діжонської гірчиці;
- ¼ чайної ложки солі (або до смаку);
- ⅓ склянки оливкової олії першого віджиму;
- 2 банки промитої консервованої сочевиці або 3 чашки звареної коричневої чи зеленої сочевиці;
- 1 склянка подрібненого сиру фета;
- 1 середній червоний болгарський перець, нарізаний кубиками;
- 1 склянка нарізаного кубиками огірка;
- ½ склянки дрібно нарізаної червоної цибулі;
- свіжозмелений чорний перець до смаку.
Приготування:
- У великій мисці перемішайте лимонний сік, кріп, гірчицю, сіль і перець. Поступово додавайте олію.
- Додайте сочевицю, фету, болгарський перець, огірок і цибулю. Смачного!
Читайте також: Корисні заготовки продуктів на зиму: висушування
Салат Цезар з лосося
Інгредієнти:
- 1 ½ столової ложки оливкової олії;
- 4 філе лосося (без шкіри);
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю;
- ½ чайної ложки солі;
- ½ склянки нежирного грецького йогурту і ½ склянки пахти;
- ¼ склянки тертого сиру;
- 2 столові ложки лимонного соку;
- ½ чайної ложки кисло-солодкого соусу;
- 1 чайна ложка тертого часнику;
- ½ чайної ложки діжонської гірчиці;
- 3-5 склянок нарізаного салату ромен;
- 3 склянки нарізаного цикорного салату (радіккіо);
- 3 столові ложки тонко нарізаного свіжого листя базиліка;
- 1 ½ столової ложки подрібненого свіжого естрагону.
Приготування:
- Нагрійте олію у великій сковороді з антипригарним покриттям на середньому сильному вогні. Посипте на кожне філе лосося по ¼ чайної ложки перцю та солі до смаку. Покладіть рибу на сковороду і готуйте до золотистого кольору (3-4 хвилини з кожного боку). Перекладіть лосося на тарілку і поріжте його на шматки.
- Змішайте йогурт, пахту, сир, лимонний сік, кисло-солодкий соус, часник, гірчицю та решту перцю та солі у великій мисці. Залиште ¼ чашки заправки в маленькій мисці окремо. Додайте листя салату, радиккіо, базилік, естрагон і знову перемішайте.
- Викладіть салат на блюдо, а зверху покладіть філе лосося. Подавайте, поливши заправкою. Смачного!
Читайте також: Літні напої – морс, квас, сік, вода детокс
Салат з маринованої цвітної капусти, паростків мікрогріну та з томатною заправкою
Інгредієнти:
- 600 г цвітної капусти, порізаної на невеликі суцвіття;
- 1 великий помідор (дрібно нарізаний);
- ½ червоної цибулі, тонко нарізаної;
- 1 чашка промитих паростків (мікрогрін);
- 200 г зеленого горошку (консервований або легко зварити заморожений);
- ½ склянки свіжого листя базиліка;
- 2 столові ложки лимонного соку;
- ½ столової ложки оливкової олії.
Приготування:
- Перемішайте у мисці лимонний сік та оливкову олію. Додайте дрібно нарізаний кубиками помідор, посічену червону цибулю і цвітну капусту. Приправте сіллю і перцем. Залишіть на 1 годину.
- Змішайте паростки мікрогріну, листя базиліка і горошок в мисці для подачі. З’єднайте усі інгредієнти. Смачного!
Салат з капусти, броколі, спаржі та яєць
Інгредієнти:
- 3 чайні ложки оливкової олії;
- 1 подрібнений або натертий зубчик часнику;
- 1 довгий свіжий червоний перець чилі (очищений від насіння, дрібно нарізаний);
- ½ чайної ложки меленого кмину;
- 400 г консервованих помідорів;
- 1 чайна ложка меду;
- 8 яєць;
- 2 суцвіття капусти броколі;
- 1 пучок спаржі;
- 100 г листя молодої капусти;
- 2 чайні ложки бальзамічного оцту;
- 2 столові ложки олії.
Приготування:
- Розігрійте чайну ложку олії в каструлі на середньому вогні. Додайте часник, перець чилі та кмин і готуйте, помішуючи, протягом 1 хвилини. Далі додайте помідори й мед. Тушкуйте 5-10 хвилин або поки не загусне, далі відставте, щоб охолоджувалось.
- Відварені яйця (4 хвилини) акуратно почистити й розрізати навпіл.
- Приготуйте броколі та спаржу на парі або проваріть протягом 3-4 хвилин. Охолодіть їх під холодною проточною водою.
- Покладіть броколі, спаржу та молоду капусту в миску. Збризніть оцтом та олією, яка залишилася. Перемішайте усі інгредієнти. Розподіліть салат і яйця порційно по тарілках. Зверху полийте томатною заправкою. Смачного!
Будьте здорові!
Рекомендована література:
https://www.eatingwell.com/recipes/19800/seasonal/spring/salad/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/20-spring-salad-recipes-for-the-new-season
https://www.taste.com.au/healthy/galleries/21-spring-salads-you-need-in-your-life/lRVtceU5
https://www.eatingwell.com/gallery/8030644/three-step-spring-salad-recipes/
https://www.nytimes.com/interactive/projects/well/healthy-recipes/sets/spring-salads
Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.
У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.
«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».
- Атопічний дерматит: види та симптоми і догляд за атопічною шкірою
- ПТСР: що це таке і як з цим жити?
- Що варто знати про медичний канабіс і ліки на основі коноплі
- Що варто знати про гіпотиреоз: симптоми, причини та лікування
- Що таке ДНК-тест, коли й навіщо його робити?
- Парацетамол чи ібупрофен – який жарознижувальний засіб вибрати дитині?
- Загальний аналіз крові: що означають показники, коли робити?
- Магнітні бурі: вплив на самопочуття і здоров'я людини
Не займайтесь самолікуванням!
Продукти, послуги, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «D.S.» та офіційних сторінках у Facebook та YouTube, включно з товарними етикетками і упаковкою, представлені виключно в інформаційних цілях і не повинні сприйматися як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «D.S.» не несе відповідальності за будь-який діагноз, встановлений читачем самостійно на підставі розміщеної нею інформації, і не відповідає за зміст будь-яких зовнішніх інтернет-ресурсів, на які зроблено посилання, включно з будь-якими комерційними продуктами або послугами, згаданими у них. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, якщо у вас виникають питання, пов'язані з вашим здоров'ям.Ви можете зберігати представлені матеріали для некомерційного використання.