Як фітотерапія може допомогти при захворюваннях жовчного міхура й печінки – поради лікаря за цією темою читайте у нашій статті.  

Печінка і жовчний міхур є важливими функціонально пов’язаними між собою органами, що беруть безпосередню участь у травленні їжі, зокрема жирів. Клітини печінки виробляють необхідну для цього процесу жовч, яка надходить у тонкостінний резервуар – жовчний міхур, а з нього до дванадцятипалої кишки, де й відбувається контакт жовчі зі спожитою їжею, що частково уже перетравлена в шлунку.

Запідозрити захворювання жовчного міхура можна за такими ознаками (симптомами):

  • біль у правому підребер’ї, що посилюється при вживанні жирної їжі;
  • відчуття гіркоти в роті, відрижка гірким вмістом, що може мати запах «тухлих» яєць;
  • зниження апетиту;
  • пронос (діарея);
  • свербіж шкіри. 

Фітотерапія при захворюваннях жовчного міхура

Захворювання жовчного міхура запального характеру називають холециститом. Із-поміж його причин – ураження різними інфекційними й вірусними агентами, глистами, а також застій жовчі в жовчному міхурі внаслідок порушення моторики (рухів) жовчних шляхів, наявності жовчних каменів та ін.

Жовчогінні засоби (холеретики) підвищують виділення (секрецію) жовчі із жовчного міхура. Такий вплив, зокрема, чинить низка лікарських рослин, що широко використовується у фітотерапії захворювань жовчного міхура:

Квітки цмину піщаного (безсмертника) – підвищують виділення жовчі, зменшують її густину та в’язкість, сприяють виведенню холестерину з організму; мають протизапальну, антибактеріальну й спазмолітину дію; стимулюють секрецію шлунка та підшлункової залози; діють сечогінно. 

Кукурудзяні стовпчики з приймочками (рильця) – збільшують секрецію жовчі (жовчогінна дія), зменшують її в'язкість, мають кровоспинну дію, відбувається зниження цукру в крові (гіпоглікемічна дія), мають сечогінну (діуретичну) дію.

Квітки пижма – володіють жовчогінною, протимікробною, протиглистною (антипаразитарною), фітонцидною, в’яжучою та протизапальною дією.

Листя м’яти перцевої – показані при холециститах, жовчнокамяній хворобі. Збільшують вироблення травних соків, стимулюють апетит, пригнічують процеси гниття і бродіння у травному тракті, послаблюють спазми кишківника, жовчно- та сечовивідних шляхів, підвищують виділення жовчі, виявляють заспокійливу й слабку гіпотензивну дію.

Плоди шипшини – рекомендовані при холециститах, мають високий вміст вітаміну С, чинять протизапальну дію, активізують обмін речовин в організмі, зокрема, позитивно впливають на вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, підвищують опірність до інфекцій.

Фітопрепарати успішно допомагають усувати проблему, пов’язану із застоєм жовчі, особливо у хворих на хронічні запалення жовчного міхура. Проте необхідно пам’ятати, що тривале самолікування може призвести до погіршення перебігу хвороби, а також існують клінічні стани, коли фітотерапія не буде дієвою й треба без зволікань звернутися за медичною допомогою.

Коли при захворюваннях жовчного міхура треба звертатися до лікаря?

  • Гарячка 38-39?С;
  • блювання, особливо з домішками крові;
  • гострий колючий біль у правому підребер’ї (особливо при жовчнокам’яній хворобі можливий приступ жовчної коліки, пов'язаний із рухом дрібних камінців по жовчовивідних протоках);
  • приєднання гострого оперізуючого болю зліва (можлива ознака панкреатиту – запалення підшлункової залози);
  • пожовтіння склер;
  • пожовтіння шкіри;
  • тривала втрата апетиту;
  • значна втрата ваги. 

Ознаки захворювання печінки

Печінка – життєво необхідний орган, який безпосередньо бере участь у перетравлюванні їжі, виконує важливу знешкоджувальну та кровотворну функції. Про ранні ознаки поганої роботи печінки внаслідок її вірусних інфекцій, а також про швидкі та доступні способи діагностики вірусних гепатитів та їх профілактику читайте у статті на нашому сайті «Вірусний гепатит: види, діагностика, профілактика».

Фітотерапія при захворюваннях печінки:

У терапії захворювань печінки широко використовуються засоби рослинного походження. 

Плоди розторопші – сприяють покращенню роботи печінки, захищають від інфекцій та отруєнь. Розторопша підсилює утворення жовчі та прискорює її виведення, що, своєю чергою, нормалізує травлення й обмін речовин.

Екстракт плодів розторопші є, до прикладу, у складі біологічно активної добавки Гепактив Ультракап Arbor Vitae (капсули по 100 мг, 30 шт), що містить 80% екстракт розторопші 100 мг. Призначають Гепактив Ультракап ArborVitae, щоби нормалізувати роботу печінки та жовчного міхура, досягнути м’якого жовчогінного ефекту.

Користь від вживання екстракту плодів розторопші:

  • підтримуємо здоров’я печінки;

Силімарин – активна речовина, що входить до складу плодів розторопші, – є потужним антиоксидантом, який зменшує вплив вільних радикалів та інших токсинів.

  • покращуємо здоров’я шкіри;

Має, окрім антиоксидантної дії, властивість запобігати швидкому старінню шкіри.

  • зменшуємо холестерин (протиатеросклеротична дія);

Існують дослідження з хворими на цукровий діабет, де призначення препаратів розторопші допомагало досягнути нижчі рівні холестерину порівняно з плацебо.

  • допомагаємо зменшити нечутливість (резистентність) до інсуліну;
  • допомагаємо зменшити прояви бронхіальної астми;
  • запобігаємо ймовірність розвитку раку через протипухлинну дію плодів розторопші, особливо при раку товстого кишківника;
  • сприяємо збереженню здоров’я кісток, їх міцності, що виникли на фоні дефіциту жіночих гормонів естрогенів;
  • покращуємо роботу головного мозку, пам'ять та інші розумові функції;
  • позитивно впливаємо на функцію імунної системи, її властивість боротися з інфекціями.

Артишок – застосовується при захворюваннях печінки й жовчовивідних шляхів, мале легку сечогінну дію.

Куркума (куркумін) – має антиоксидантну дію, покращує роботу печінки та жовчного міхура, застосовується при захворюваннях печінки й жовчовивідних шляхів.

Коли при хворобах печінки фітотерапія не допоможе й треба негайно йти до лікаря?

  • Пожовтіння склер та шкіри;
  • блювання з домішками крові;
  • сильна інтоксикація;
  • підвищення температури 38-39?С;
  • хронічна втома;
  • ознаки розвитку печінкової недостатності (докладно про це в нашій статті).

Правильна дієта при хворобах печінки та жовчного міхура

При захворюваннях печінки та жовчного міхура варто дотримуватися лікувальної дієти №5, що призначається при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. 

Дієта при хворобах печінки та жовчного міхура передбачає такі рекомендації: 

  • вживайте фрукти та овочі (різних кольорів), що мають становити половину об’єму спожитої їжі. Це забезпечить надходження різних поживних речовин (нутрієнтів), вітамінів, антиоксидантів та клітковини;
  • білки в їжі повинні надходити з бобовими рослинами, які варто перетерти для кращого засвоєння, а також із нежирним м’ясом, наприклад, курячою грудинкою, кролятиною, телятиною. Уникайте жирних сортів м’яса, наприклад, свинини;
  • обережно з молочними продуктами, їжте до 200 г в день. Уникайте молочних продуктів, що викликають здуття живота внаслідок надмірного росту бактерій. Адже при бродінні чи гнитті будуть утворюватися токсини, що, потрапивши в кров’яне русло, потребуватимуть детоксикації в печінці, а це чинитиме додаткове навантаженням на хворий орган;
  • уникайте простих цукрів, що містяться в солодощах, здобі (пампухах, булочках), білому хлібі. Натомість вибирайте цільнозернові крупи, хліб із муки грубого помолу, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, дикий рис;
  • обмежте споживання жирів тваринного походження, що містять багато холестерину. Вживайте невелику кількість рослинних олій, горіхів і насіння;
  • їжте рибу, що забезпечить організм необхідними омега-3 жирними кислотами;
  • обмежте споживання солі;
  • їжте без поспіху, добре розжовуючи;
  • пийте теплу воду зранку, можна з лимоном або куркумою, якщо немає печії.

Завдання лікувального харчування при хронічному холециститі – зменшення запальних явищ у жовчному міхурі, запобігання застою жовчі в жовчовивідних шляхах, профілактика утворення жовчного каміння. При цьому особливо важливо дотримуватися ритму харчування, їсти 4-5 разів на день, малими порціями, у спокійній приємній атмосфері; споживати достатню кількість води; не їсти жирну смажену їжу.

Література за темою:

Окороков А.Н., Лечение болезней внутренних органов: Т.1. Лечение болезней органов дыхания. Лечение болезней органов пищеварения, М.: Мед.лит., 2000, ст. 419, 440-441, 470, 490.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502

https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-keep-liver-healthy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362.php#ten-health-benefits-of-milk-thistle

 

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще.