Як правильно заготовити ягоди і зелень на зиму методом заморожування, щоб зберегти всі корисні речовини, вітаміни та антиоксиданти? Про це дізнайтеся в нашій статті.

Заготівля ягід і зелені на зиму

Ягоди та зелень – це джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Заморожування – це чудовий спосіб зберегти ці продукти на зиму. Правильно заморожена ягода та зелень збереже свої корисні властивості та смак. Ягоди швидко псуються, тому важливо зберігати їх правильно. Якщо ви докладете трохи зусиль, то зможете заощадити гроші, уникнути харчових відходів і насолоджуватися свіжими ягодами протягом усього сезону.

Існує два основних способи заморозки ягід:

  • Сухе заморожування. Ягоди розкладають в один шар на таці, застеленій пергаментним папером. Поміщають у морозильну камеру на ніч або на кілька годин, поки ягоди не замерзнуть. Після цього ягоди можна перекладати в контейнери або спеціальні пластикові пакети для заморозки.
  • Замороження у вигляді пюре. Ягоди подрібнюють у блендері або м'ясорубці. Додають цукор або мед до смаку і викладають у контейнери або пластикові пакети для заморозки.

Читайте також: Ягоди: користь та шкода для здоров’я

Як правильно заморожувати ягоди?

Для заморозки ягід найкраще підходять зрілі, але не перестиглі ягоди. Ягоди потрібно ретельно перебрати, видалити плодоніжки та пошкоджені плоди. Якщо ягоди великі, їх можна розрізати на частини

Ягоди ідеально підходять для заморожування та подальшого використання – у смузі, випічці, десертах, соусах тощо. Проте варто зважати на те, що під час процесу розморожування вони можуть втратити форму і частину соку, тому важливо знати, як це зробити правильно.

Ось метод, який допоможе зберегти ягоди пухкими та спростить їх розморожування в майбутньому:

  • Вимийте ягоди та дайте ягодам обсохнути.
  • Розташуйте цілі ягоди на деко (таці) і помістіть у морозильну камеру.
  • Залиште їх там протягом кількох днів, поки вони не замерзнуть повністю.
  • Перекладіть ягоди в пакети для заморожених продуктів або контейнери. Залиште трохи місця зверху.
  • Позначте на пакеті назву ягоди, дату заморожування та кількість.
  • При розкладанні в контейнери для подальшого зручного використання рекомендується вимірювати ягоди мірною чашкою.
  • Додавайте пакети або контейнери в морозильну камеру порціями – для швидкого заморожування та циркуляції повітря.
  • Ягоди можна зберігати в морозильній камері протягом пів року.

Читайте також: Морозиво: користь та шкода

Як заморозити полуницю з цукром?

  • Промийте полуниці під холодною проточною водою. Обсушіть їх обережно за допомогою паперового рушника або м'якої тканини.
  • Посипте полуниці цукром відповідно до вашого смаку. Зазвичай на 1-2 чашки полуниці додайте близько 1/4 - 1/2 чашки цукру. Можна регулювати кількість цукру залежно від солодкості полуниці та ваших власних вподобань.
  • Повторіть цей процес, шаруючи полуниці й цукор, поки всі ягоди не будуть в контейнері. Залиште трохи місця у верхній частині контейнера або пакета, оскільки полуниця може виділяти сік під час заморожування.
  • Накрийте контейнер кришкою або закрийте пакет для заморозки.
  • Дайте полуниці постояти приблизно 15 хвилин або поки вони не стануть соковитими. Під час цього часу цукор розчиниться і проникне в полуниці, надаючи їм солодку смакову нотку.
  • Після цього закрийте контейнер та покладіть його в морозильник. 

Як заморозити чорницю?

  • Переберіть свіжу чорницю, видаляючи гілочки, листя, стебла чи сміття.
  • Розкладіть чорницю в один шар на деко, вистеленим пергаментним папером (потрібно, щоб ягоди мали достатньо місця, щоб залишитися на одному шарі, тому за потреби використовуйте кілька деко).
  • Помістіть деко у морозилку та дайте ягодам замерзнути до твердого стану, це зазвичай займає 1-2 години.
  • Перенесіть заморожені ягоди в контейнер для морозильної камери та позначте за допомогою маркера, що це за ягода та дату.
  • Заморожені чорниці та чорничне пюре можна зберігати до 10 місяців, але найкраще їх вживати протягом перших 6 місяців.

Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря дієтолога гастроентеролога (або лікарів інших спеціальностей) не виходячи з дому?

Додаткова порада щодо замороження чорничного пюре:

Якщо ви бажаєте заморозити чорничне пюре для подальшого використання у соусах, смузі або десертах, ось дієва порада: на середньому вогні розтопіть 1 склянку цукру на кожні 2 літри подрібнених чорниць у середній каструлі. Перемішуйте, доки цукор повністю не розчиниться. Після цього залиште суміш охолонути, а потім розподіліть її між пакетами для заморожування або контейнерами, придатними для заморожування. Не забудьте позначити їх етикетками та датою, і використайте після заморожування протягом 6 місяців. Перед використанням розморозьте порцію пюре у холодильнику протягом ночі.

Поради із заморожування трав і зелені для приправ

Вивчення методів заморожування зелені – чудова можливість зберегти літній врожай, який можна використовувати, наприклад, для прикраси страв узимку. Якщо у вас є сад або город з травами на подвір'ї, ймовірно, ви маєте багато ароматної петрушки, розмарину, чебрецю, кропу та іншої їстівної зелені, які можна використовувати у різних рецептах.

Читайте такожКорисні заготовки продуктів на зиму: висушування

Дотримуйтесь наступних простих порад щодо заморожування зелені, щоб не витрачати смачні ароматичні інгредієнти марно:

Етапи правильного заморожування зелені

  • Переконайтеся, що зелень чиста. Добре промийте їх під прохолодною водою та висушіть.
  • Розташуйте чисті та сухі трави (листя і стебла) в один шар на деко і помістіть його в морозильну камеру на 1 годину або до повного заморожування (цей метод називається швидким заморожуванням і також ідеально підходить для інших фруктів і овочів).
  • Розмістіть заморожену зелень в позначені герметичні контейнери.
  • Обов'язково позбудьтеся зайвого повітря з контейнерів перед закриттям їх і зберігайте у морозильній камері протягом одного-двох місяців.

Додаткова порада: перед заморожуванням поріжте зелень на дрібні шматочки. У подрібненому стані трави замерзнуть за лічені хвилини.

Зелень, яка добре замерзає

Ось деякі види зелені і трав, які особливо добре почуваються в морозилці:

  • Зелена цибуля
  • Кріп (краще саме заморожений, аніж сушений)
  • Щавель (теж краще заморожений, аніж сушений)
  • Мокриця солодка
  • Чебрець
  • Орегано (материнка)
  • Естрагон
  • Шавлія

Читайте також: Літні напої – морс, квас, сік, вода детокс

Як заморозити свіжу зелену квасолю?

Зелену квасолю можна легко та швидко заморозити, і вона збереже свіжий смак протягом кількох місяців у морозильній камері. Це дозволить вам насолоджуватися смаком свіжої квасолі навіть у холодну пору року. Крім того, заморожена зелена квасоля стає зручним і запашним додатком до багатьох рецептів взимку.

  • Промийте зелену квасолю та обріжте кінці стебел перед заморожуванням. Можете також обрізати звужені кінці хвостика за бажанням.
  • Наріжте квасолю невеликими шматочками (теж за бажанням).
  • Бланшування квасолі перед заморожуванням зберігає її смак і колір.
  • Упакуйте відціджену квасолю в зручну посудину, пакет або контейнер та позбудьтеся зайвого повітря.
  • Упаковану зелену квасолю заморозьте.

Заморожені кубики з травами

  • Заморозьте трави разом з полуницею і м'ятою у силіконовій формі для льоду з кришкою або великому кільці для льоду.
  • Для цього спочатку закип'ятіть воду, залийте дно форми кип'яченою водою і заморозьте.
  • Розмістіть трави в формі та поступово додавайте воду, поки форма не заповниться, і знову заморозьте.

Як правильно розморожувати ягоди та зелень?

Ягоди та зелень потрібно розморожувати в холодильнику. Не можна розморожувати ягоди та зелень при кімнатній температурі, бо вони можуть втратити свій смак і корисні властивості. 

Заморожені ягоди та зелень – це відмінний спосіб зберегти свіжі продукти на зиму та приготувати смачні страви в будь-який час року.

Будьте здорові!

 

Рекомендована література:

https://www.eatingwell.com/article/290684/preserving-fresh-herbs/

https://herbsathome.co/how-to-preserve-fresh-herbs-without-drying-them/

 

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».