Додаток:
Довідка:
0 800 30 20 60

Вітаміни при коронавірусі: під час хвороби, після неї та для її профілактики

Знання для здоров’я

Які вітаміни приймати при коронавірусі, після нього та для його профілактики довідайтеся про це у нашій статті. 

Наукові дослідження про вплив вітамінів і мікроелементів на перебіг коронавірусної інфекції Covid-19 і можливість її попередження тільки розпочалися та потребують подальшого проведення. Проте варто зауважити, що збалансоване харчування, надходження необхідних речовин у достатніх кількостях є базовою умовою для міцного імунітету.

Вітаміни під час коронавірусу

Вітамін D

Вітамін D є важливим для здоров’я кісток, зубів та м’язів. Дефіцит вітаміну D може спричинити в дітей рахіт — хворобу, при якій деформуються кістки, або в дорослих стан, при якому кісти стають крихкими, що називається остеомаляція, дослівно м’яка кістка (лат. osteomalacia, із давньогрецької. ὀστέον — кістка + μαλακία — розм’якшення). Також вітамін D сприяє міцному імунітету, що захищає від інфекційних захворювань.

Досліджуючи хворих на Covid-19 із важким перебігом хвороби, а саме з розвитком гострої дихальної недостатності (acute respiratory distress syndrome, acute respiratory failure), вчені зауважили високий рівень дефіциту вітаміну D, звідси й гіпотеза про можливу користь застосування вітаміну D (calcifediol) для зменшення випадків важкого перебігу під час коронавірусної інфекції, спостереження тривають. Існують дослідження, які свідчать про роль вітаміну D у синтезі протизапальних цитокінів, тобто зменшенні надмірного запального процесу. Цікавими є дослідження, що вказують на можливість вітаміну D регулювати, а саме зменшувати утворення рецепторів до ангіотензину, що, до речі, допомагають вірусу Covid-19 прикріпитися.

Дефіцит вітаміну D серед населення України є повсюдним явищем, адже люди дедалі частіше перебувають у приміщенні з 12 до 15 години, коли сонце є достатньо інтенсивне, щоб ультрафіолетові промені при контакті зі шкірою запустили механізм виробництва власного вітаміну D. Також тривалий холодний період змушує вдягатися, відповідно, відкриті ділянки шкіри є обмеженими. Вітамін D є в м’ясі та рибі. На жаль, багато українців не вживає рибу двічі на тиждень.

Дозування вітаміну D при коронавірусі залежить від ступеня дефіциту цього вітаміну. Лікар переважно призначає дослідження рівня вітаміну D у крові, та, відповідно до результату, призначає препарат вітаміну D (наприклад, Декрістол D3, Олідетрим, Solgar Вітамін D3). Рівень вітаміну D у сироватці нижче 50 нмоль/л (serum 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) <50 nmol/L) вважається ознакою його дефіциту. Добова норма вітаміну D для дорослої людини коливається в межах 400-500 МО, залежно від індивідуальних потреб організму.

Вітамін С

Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний вітамін, що має антиоксидантні властивості, захищає організм від руйнівної дії вільних радикалів, що утворюються, наприклад, під час запального процесу. Роль вітаміну С була досліджена під час деяких захворювань, зокрема інфекційних, де продемонстрована його позитивна дія під час оксидативного стресу, при надмірному запальному процесі. Відповідно, виникла гіпотеза корисного впливу вітаміну С на перебіг та прогноз при коронавірусній інфекції. Дослідження тривають.

Нагадаємо, що велика концентрація вітаміну С є в шипшині, чорній смородині, ківі, солодкому перці, полуниці та цитрусових. Норма вітаміну С для дорослої людини 400 мг на день. Також є таблетовані форми – наприклад, Вітамін C 500 Київського вітамінного заводу, Solgar Вітамін C.

Цинк

Цинк допомагає імунній системі людини подолати віруси, зміцнюючи епітеліальні клітини дихальної системи, сприяючи підсиленню природного бар’єру. Цинк бере участь у стимулюванні імунних клітин до виявлення та знешкодження вірусів. Цинк відіграє роль у збалансуванні роботи імунної системи, а саме при надмірному запаленні пригнічує його, зменшує оксидативний стрес. Також цинк може блокувати відтворення коронавірусу (реплікацію). Знову ж таки, наукові дослідження засвідчили кореляцію між станом дефіциту цинку та важкістю перебігу коронавірусної інфекції. Дослідження тривають.

Цинк є у гарбузовому насінні, мигдалі, кунжуті, шпинаті, тофу, квасолі, гороху, мушлях. Добова доза цинку (daily recommended dietary intake) становить 11 мг для чоловіків та 8 мг для жінок.

Зазначимо, що коли існує потреба отримати швидку відповідь щодо можливості інфікування вірусом Covad-19, у пригоді стануть термінові, швидкі тести для діагностики коронавірусної інфекції. Швидкий тест для виявлення антигенів коронавірусу (SARS-CoV-2) CITO TEST® COVID-19 Ag дає можливість визначити наявність чи відсутність коронавірусу в мазках з носоглотки з 1 до 7 днів після появи перших симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), тобто в активний період виділення вірусу хворим організмом. А тест для діагностики  коронавірусу CITO TEST® COVID-19 визначає наявність антитіл до коронавірусу з 7-го дня після появи перших симптомів ГРВІ.

Вітаміни після коронавірусу

Виснажений організм після коронавірусної інфекції потребує необхідного відновлення, тому людям, які перехворіли на Covid-19, не варто поспішати повертатися до роботи, силоміць надолужувати пропущене. Навіть перебіг середньої важкості може «витратити запас міцності» організму, що робить нас вразливішими перед іншими інфекційними хворобами. Не кажучи вже про важкий перебіг хвороби, пневмонію, масивну антибіотикотерапію чи призначення гормональних препаратів.  

Після коронавірусної інфекції всі зусилля варто скерувати на зміцнення імунітету та здоров’я. На жаль, немає чарівної пігулки, що зміцнить ваше здоров’я, а є щоденне піклування, що полягає в здоровому способі життя і правильному харчуванні. Стосовно харчування, то особливо важливе надходження вітамінів і мікроелементів, які є у свіжій їжі рослинного походження, у рибі та м’ясі.

Прицільну увагу звертають на достатнє надходження вітаміну D, особливо, коли немає достатнього часу перебування на сонці в обідній період. Важливими для стану імунітету є вітамін С, хоча він не є таким популярним, як у минулому. Варто звертати увагу на вітамін А (приміром, Вітамін A капсули 100 000 МО) та  водорозчинні вітаміни групи В (наприклад, Неуробекс, Неовітам). Також важливими є мікроелементи цинк (Tabula Vita Цинк, Цинкіт, Кверікс 400 мг), селен (Solgar Селен, Цефасель) і йод (Йодид 200 мкг, Йодомарин 200). Міцний імунітет – це злагоджена робота великої кількості структур, тому важлива їхня взаємодія й рівновага.

Вітаміни для профілактики коронавірусу

Коронавірусна інфекція, як і будь-яка інша вірусна інфекція, завдає більше шкоди ослабленому організму, наприклад, унаслідок хронічних захворювань, коли є неправильне харчування, незбалансований життєвий ритм, надмір емоційних викликів та стресів. Тому загальною рекомендацією при всіх інфекційних захворювань є дотримання принципів здорового способу життя, щоденне помірне фізичне навантаження, здоровий сон, догляд за власним психоемоційним добробутом і здорове харчування, що є базою для міцного імунітету, вашого захисту від будь-яких інфекційних хвороб.

Нещодавні дослідження засвідчили, що в осіб із дефіцитом вітаміну D більший ризик, у порівнянні з людьми з нормальним рівнем цього вітаміну, отримати позитивний тест на коронавірусну інфекцію. Це пояснюють тим, що в осіб із дефіцитом вітаміну D, імовірно, слабша відповідь імунної системи, тому в більшості інфекція розвивається швидше. Умовно кажучи, якщо  немає дефіциту вітаміну D, тоді ви маєте менший ризик захворіти на Covid 19 при зустрічі з вірусом.

Щодо принципів здорового харчування, то найважливішими правилами є:

  • Левову частку щоденної їжі мають становити овочі, зелень, фрукти, що є джерелом необхідних вітамінів і мікроелементів. Необхідно надавати перевагу свіжим сирим продуктам, адже під час будь-якої термічної обробки втрачаються корисні речовини.
  • Варто вживати морську рибу щонайменше двічі на тиждень.
  • Надавати перевагу цілозерновим крупам, хлібу тощо.
  • Вживати рослинні олії, що мають велику концентрацію поліненасичених жирних кислот, натомість уникати надміру споживання насичених жирних кислот тваринного походження, а також трансжирів, наприклад, маргарину.
  • Споживати ягоди свіжі чи свіжозаморожені, одночасно не забувати про горіхи.
  • Уникати напівфабрикатів, високо оброблену їжу.
  • Зменшити вживання продуктів, що мають велику кількість додаткової солі чи цукру.
  • Пити достатню кількість води.

Якщо в межах щоденного раціону ви не отримуєте достатню кількість вітамінів і мікроелементів лікар може рекомендувати вам вживання вітамінних комплексів, дієтичних добавок. Асортимент вітамінів та біологічно активних добавок різних виробників фахово прокоментує фармацевт в аптеці.

Будьте здорові!

 

Рекомендована література:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-77093-z
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385774/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/coronavirus-and-vitamin-d/faq-20493088
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213422020300895
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext
https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/adjunctive-therapy/vitamin-c/

 

Автор статті:

Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».

Форма входу

Вибір міста допоможе надати актуальну інформацію про наявність товару та його ціну у вашому місті!