Знання для здоров’я
Якими є основні ознаки харчового отруєння та як надавати першу медичну допомогу при проносі й блюванні в таких випадках – дізнайтесь у нашій статті.
Харчове отруєння легкої та середньої важкості можна лікувати самостійно, окрім випадків, що належать до групи ризику, наприклад, у маленьких дітей та вагітних. Переважно симптоми харчового отруєння долаються доволі швидко – через 2-3 дні або до одного тижня.
Харчові отруєння (харчові токсикоінфекції, в англомовній медичній літературі – foodborne illness, foodborne diseases) – це захворювання, які виникають унаслідок вживання недоброякісної їжі чи напоїв, а також гострі кишкові інфекції (спричинені бактеріями, вірусами, паразитами) та отруєння, викликані токсинами природного (отруйними грибами чи рослинами) або хімічного походження.
Про те, які види харчових отруєнь існують, якими симптомами найчастіше проявляється харчове отруєння, коли слід звернутися до лікаря та як запобігти цьому стану – читайте в нашій статті.
Про ознаки та першу допомогу при алкогольному чи наркотичному отруєнні – читайте у статті тут.
Після споживання їжі, контамінованої (забрудненої) мікроорганізмами, що можуть викликати кишково-шлункове захворювання, розвиток симптомів харчового отруєння відбувається через годину або декілька днів. Найчастішими симптомами при отруєнні є блювання та діарея (пронос).
Лікування при харчовому отруєнні здебільшого симптоматичне, тобто ми намагаємося полегшити перебіг усіх симптомів, що виникають при цьому захворюванні, а саме:
Діарея (пронос) та блювання є характерними ознаками харчового отруєння, харчової токсикоінфекції. Переважно блювання та діарею у дорослих і дітей можна лікувати самостійно вдома, найважливіше – пити достатньо рідини, щоби запобігти зневодненню (дегідратації).
Якщо нездужає маленька дитина: прикладайте частіше до грудей, якщо дитина на грудному вигодовуванні, між годуванням можете давати дитині дрібними ковтками сольові розчини для пиття, наприклад, Humana Електроліт з бананом від 1 року, Humana Електроліт з фенхелем від народження.
Якщо після хвороби спостерігається сповільнення травлення, призначають ферментні препарати (Arbor Vitae Фермент Ультра), проте не варто зловживати ними. Сучасні рекомендації не передбачають призначати ферменти на тривалий період.
Також після важкої токсикоінфекції чи тривалого прийому антибіотиків, щоби допомогти швидшому відновленню власної мікрофлори організму, можуть призначати пребіотики (препарати, що сприяють розмноженню «гарної» мікрофлори) та пробіотики (різні штами корисної мікрофлори кишківника), наприклад, Tabula Vita СимбіLAV, Tabula Vita Йогурт ProBio, Лінекс форте.
При більш тривалому перебігу необхідно обов’язково звернутися до лікаря за консультацією, оскільки тривала втрата рідини та електролітів, яка відбувається під час блювання чи проносу, загрожує серйозними порушеннями внаслідок зневоднення (дегідратації) організму та може призвести до незворотних наслідків – дегідратаційного шоку, ба навіть смерті.
Тривала діарея може свідчити про наявність токсинів, що її провокують. Наприклад, дуже небезпечною є холера, яка належить до особливо небезпечних інфекційних хвороб, фактично, аналог біологічної зброї. При холері токсин, який виділяє збудник холерний вібріон, запускає сильний пронос, що не зупиняється, відтак людина може загинути.
Оскільки збудники, що провокують блювання та діарею, переважно поширюються фекально-оральним механізмом передачі, дуже важливо дотримуватися гігієни: мити руки, не користуватися одним посудом; залишатися вдома при гострій діареї, як мінімум, перші 2-3 дні – не поширювати інфекцію; при ризику інфекційного зараження обов’язково проконсультуватися з лікарем.
При складному перебігу харчового отруєння, розвитку важкої інтоксикації чи/або критичному зневодненні організму можливі віддалені наслідки недуги, а саме:
Більшості харчових отруєнь можна уникнути – дотримуючись гігієни, правил поводження з продуктами, кулінарних рекомендацій щодо приготування страв та не вживаючи несвіжої, зіпсованої їжі.
Важливим також є своєчасне і правильне лікування проявів (симптомів) отруєння, особливо проносу, щоби запобігти небезпечному зневодненню організму. Отож зберігайте пильність, вчасно звертайтеся за допомогою та будьте здорові!
Рекомендована література:
https://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html
https://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/
https://en.wikipedia.org/wiki/Foodborne_illness
https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html
https://www.nhs.uk/conditions/diarrhoea-and-vomiting/
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/10-ways-to-prevent-food-poisoning/
https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html
https://www.cdc.gov/foodsafety/groups/healthcare-professionals.html
Автор статті:
Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.
У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.
«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».
Вибір міста допоможе надати актуальну інформацію про наявність товару та його ціну у вашому місті!