Які є види харчового отруєння, як воно проявляється, як запобігти такій загрозі, а в яких випадках звернутися за допомогою до лікаря – дізнайтесь у нашій статті.

Харчове отруєння, в англомовній медичній літературі foodborne illness чи foodborne diseases, – це захворювання, які виникають внаслідок вживання недоброякісної їжі чи напоїв, а також гострі кишкові інфекції (спричинені бактеріями, вірусами), глистяні інвазії (гельмінтози) та отруєння, викликані, наприклад, отруйними грибами чи рослинами.

Розрізняють понад 250 видів хвороб, спричинених їжею. Переважно це наслідок споживання недостатньо приготованої чи зіпсованої внаслідок неправильного зберігання їжі, яка стає «забрудненою» (контамінованою) патогенними мікроорганізмами, вірусами чи паразитами, що виділяють токсичні (отруйні) речовини в процесі своєї життєдіяльності. Якщо харчове отруєння, розлад роботи шлунково-кишкового тракту спричинений бактеріями, використовують також термін бактеріальний гастроентерит (bacterial gastroenteritis).

Причини харчових отруєнь:

  • бактерії;
  • віруси;
  • паразити;
  • токсини (отруйні речовини) природного походження;
  • токсичні (отруйні речовини) хімічного походження;

Особливістю харчових отруєнь спричинених патогенами: бактеріями, вірусами, паразитами, (іншими словами, кишковими інфекціями) є те, що патогени здатні затримуватися та розмножуватися в шлунково-кишковому тракті, відповідно, тривалий час спричиняти інтоксикацію, отруєння організму.

Про ознаки та першу допомогу при алкогольному чти наркотичному отруєнні читайте в нашій статті.

h2: Симптоми харчового отруєння

Симптоми можуть відрізнятися залежно від конкретного чинника, що викликає харчове отруєння. У випадках, якщо отруєння спричинене внаслідок потрапляння хвороботворних інфекційних збудників із їжею, властивий інкубаційний період, тобто деякий проміжок часу від моменту потрапляння патогенна (причини отруєння) до власне появи проявів кишкової інфекції.

Тривалість інкубаційного періоду може коливатися від години до кількох тижнів. У випадку тривалого прихованого періоду, особа може не пов’язувати причину шлунково-кишкового розладу безпосередньо з їжею чи напоями, а розглядати це як ознаки гастриту, гастроентериту.

Детально про те, що робити при гастриті, описано в нашій статті.

Отже, симптоми харчового отруєння:

  • погане самопочуття, втома, головний біль, озноб;
  • нудота;
  • блювання;
  • гарячка 38?С і вище;
  • біль у животі;
  • діарея (пронос).

Переважно кишкове отруєння минає через 2-3 дні, проте групою ризику виникнення важкого перебігу є такі особи:

Коли при харчовому отруєнні звертатися до лікаря?

  • Погане самопочуття, сильна інтоксикація;
  • гарячка 39?С, що триває більше 2-ох днів;
  • інтенсивне блювання;
  • інтенсивний пронос, або тривалий пронос, що триває більше 2-х днів;
  • підозра на неякісну заражену їжу (особливо консерви, що «набухнули», рибу, м’ясо тощо);
  • наявність декількох постраждалих від тих же харчів;
  • можливість інфекційного зараження від інших осіб;
  • сильний головний біль;
  • гострий інтенсивний біль у ділянці живота;
  • напружений живіт, що болить при натисканні;
  • поява крові в блювотних масах чи калі;
  • кал чорного кольору;
  • поява ознак зневоднення: сухість шкіри, пересихання в роті, мала кількість добової сечі, сеча темно-жовтого кольору, що має насичений запах;
  • запах із рота, наприклад, ацетоном чи медикаментами;
  • важкий перебіг харчового отруєння в осіб групи ризику.

Ознаки зневоднення організму та як діагностувати появу підвищеного рівня ацетону – тут.

Найчастіші збудники харчового отруєння (харчової токсикоінфекції):

  • норовірус – Norovirus;
  • сальмонела – Salmonella;
  • клостридія – Clostridium perfringens;
  • кампілобактер – Campylobacter;
  • золотистий стафілокок – Staphylococcus aureus;
  • ботулізм – Clostridium botulinum (botulism);
  • лістерія – Listeria;
  • кишкова паличка – Escherichia coli (E. coli);
  • вібріони – Vibrio;
  • циклоспора – Cyclospora.

Золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus)

Симптоми хвороби можуть появитися через 30 хвилин до 6 годин від моменту потрапляння збудника в шлунково-кишковий тракт. Переважно це нудота, блювання, спастичний біль у ділянці шлунку. В деяких осіб можливий пронос (діарея). Золотистий стафілокок потрапляє з їжею, що не була правильно термічно оброблена чи погано зберігалася, наприклад, нарізане м'ясо, м’ясні котлети, випічка, бутерброди.

Клостридія (Clostridium perfringens)

Ознаки харчового отруєння проявляються через 6-24 години після потрапляння збудника в шлунково-кишковий тракт. Симптоми зараження клостридіями, зазвичай, це пронос, спастичний біль у ділянці шлунку. Можливе блювання та гарячка вище 38?С. Часто розпочинається раптово та триває менше доби. Патоген потрапляє з в’яло-копченою чи недостатньо приготованою телятиною, курятиною.

Сальмонела (Salmonella)

Ознаки сальмонельозу можуть початися від 6 годин до 6 днів після зараження. Основні симптоми – пронос, гарячка, спазми в животі, блювання. Причиною є сирі яйця, недостатньо термічно оброблена курятина, непастеризоване молоко чи сік, сирі фрукти й овочі. Джерелом сальмонельозної інфекції також можуть бути домашні птахи, рептилії, земноводні та гризуни (навіть і кишенькові домашні тварини).

Норовірус (Norovirus)

Симптоми – пронос, нудота, біль у животі, блювання – переважно починаються через 12-48 годин після потрапляння норовірусу в шлунково-кишковий тракт. Інфекція потрапляє через забруднену їжу: зелень, свіжі фрукти, молюски (наприклад, устриці) або воду. Також джерелом зараження може бути інфікована особа чи забруднені збудником поверхні, посуд.

Ботулізм (Clostridium botulinum, Botulism)

Симптоми цього небезпечного своїми наслідками захворювання починаються через 18-36 годин. При ботулізмі можливі порушення зору (нечіткість чи подвоєння зображення), провисання повік, а також проблеми з вимовою, порушення ковтання, сухість у роті, задишка. Симптоми починають проявлятися в ділянці голови та, наростаючи, «опускаються» до ніг. З’являється м’язова слабкість, параліч. Причиною ураження нервової системи є токсин, який продукує клостридія ботулізму. Заразитися ботулізмом можна, вживаючи неякісно законсервовану чи ферментовану їжу, переважно домашнього приготування. Увага! Ніколи не вживайте консерви, які «розбухли», особливо м’ясні!

Вібріони (Vibrio)

Ознаки захворювання починаються через 1-4 дні після споживання зараженої (контамінованої) вібріонами їжі. Вібріони – це бактерії, що за формою схожі до коми, є факультативними анаеробами, тобто можуть розмножуватися без доступу повітря, наприклад, у молюсках. Симптоми ураження вібріонами є спастичні болі в ділянці живота, блювання, гарячка, озноб. Причиною харчового отруєння є споживання сирих чи недостатньо термічно приготованих устриць.

Кампілобактер (Campylobacter)

Симптоми розпочинаються на 2-5 день від моменту отруєння. Найчастіше причиною є недостатньо приготована курятина, сире непастеризоване молоко, забруднена вода. Ознаки кампілобактерної інфекції – пронос, часто з домішками крові, біль та спазм в шлунку, гарячка.

Кишкова паличка (Escherichia coli)

Симптоми розпочинаються на 3-4 день після зараження через сиру або необроблену яловичину, сире (непастеризоване) молоко чи соки, сирі овочі (наприклад, салат, зелень), сирі паростки, забруднену воду. Для харчового отруєння кишковою паличкою характерні такі ознаки: сильні шлункові спазми, діарея (часто з домішками крові), блювання. Приблизно у 5-10% людей, у яких діагностовано цю інфекцію, розвиваються небезпечні для життя ускладнення.

Циклоспора (Cyclospora)

Симптоми розпочинаються за тиждень після зараження, а саме: водянистий пронос, втрата апетиту, втрата ваги, біль та відчуття спазму в шлунку, здуття живота, нудота, відчуття слабкості. Паразит найчастіше потрапляє в організм із сирими фруктами, овочами та зеленю.

Лістерія (Listeria)

Симптоми розпочинаються через 1-4 тижні після зараження, яке найчастіше відбувається через м'які сири, сирі паростки, диню, хот доги, в'ялені м'ясні страви, копчені морепродукти та сире (непастеризоване) молоко. Хвороба проявляється головним болем, скутістю м'язів шиї, сплутаністю свідомості, порушенням рівноваги, судомами, гарячкою, болем у м’язах. Вагітні жінки переважно мають гарячку та грипоподібний стан, слабкість, біль у м’язах. Харчова інфекція під час вагітності може спричинити важкі наслідки, навіть смерть дитини.

Як вберегтися від харчового отруєння?

  • Мийте руки

Ретельно мийте руки з милом (теплою або холодною водою) і висушіть їх перед приготуванням їжі, після обробки сирої їжі, особливо м'яса, риби, яєць, овочів; після контакту з сміттям, відвідуванням туалету, витирання носа або погладжування тварини (включно домашніх).

  • Мийте робочі поверхні

Перед і після приготування їжі добре помити робочу поверхню теплою водою з мильним розчином, особливо після роботи з сирим м’ясом, птицею, яйцями, рибою, овочами.

  • Періть рушники та ганчірки

Регулярно періть рушники, ганчірки, серветки та скатертини, дайте їм добре висохнути перед тим, як будете використовувати знову. Брудні вологі тканини – ідеальне місце для розмноження мікробів. Краще використовувати на кухні паперові одноразові рушники.

  • Використовуйте різні дошки для нарізання

Використовуйте окремі дошки для приготування різної їжі, наприклад м'яса, риби, сирих та вже приготованих страв. Це робиться для того, щоб не забруднити готові до вживання продукти шкідливими бактеріями, які можуть бути присутніми в сирих продуктах перед їх приготуванням.

  • Зберігайте сире м'ясо окремо

Дуже важливо зберігати сире м’ясо подалі від готових до вживання продуктів, таких як салат, фрукти та хліб. Небезпека полягає у тому, що бактерії, що містяться на сирому м’ясі, можуть потрапити в готову їжу, яка більше не буде проходити термічну обробку.

  • Зберігайте сире м’ясо на нижній полиці холодильника

Завжди запаковуйте сире м’ясо і зберігайте його на нижній полиці холодильника, де воно не може торкатися інших продуктів або накапати на них.

  • Дотримуйтеся технології приготування їжі

Переконайтесь, що домашня птиця, свинина, гамбургери, сосиски та шашлики достатньо приготовані, не залишаючи ділянок рожевого м’яса.

Заморожування сирої курки знижує рівень бактерій кампілобактерів, але не усуває їх повністю. Найбезпечніший спосіб знищити всі сліди кампілобактера – ретельно приготувати курку.

  • Холодильник має охолоджувати до мінус 5?

Мінусова температура в холодильнику дозволяє запобігти росту і розмноженню мікробів. Уникайте нагромадження продуктів у холодильнику, адже в такому разі повітря не може циркулювати вільно, температура може бути нерівномірною.

  • Залишки їжі якнайшвидше охолодіть

Якщо ви приготували їжу, яку не збираєтесь їсти відразу, охолодіть її якомога швидше (протягом 90 хвилин) і зберігайте в холодильнику або морозилці. Не тримайте залишки їжі в холодильнику довше 2-ох днів.

  • Не вживайте протерміновану їжу

Не споживайте їжу, в якої минула дата її використання. Навіть, якщо вона виглядає і пахне нормально, адже терміни використання харчових продуктів ґрунтуються на лабораторних тестах, які показують, як швидко в упакованій їжі можуть розвиватися шкідливі мікроорганізми. Тим паче, ніколи не вживайте їжу, що ззовні викликає підозру щодо свіжості, погано пахне.

Аби запобігти харчовому отруєнню, дотримуйтеся таких основних правил поводження з продуктами – помити, розділити, приготувати та охолодити.

Будьте здорові!

 

Рекомендована література:

https://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html

https://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/

https://en.wikipedia.org/wiki/Foodborne_illness

https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html

https://www.nhs.uk/conditions/diarrhoea-and-vomiting/

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/10-ways-to-prevent-food-poisoning/

https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html

https://www.cdc.gov/foodsafety/groups/healthcare-professionals.html

 

Автор статті:

Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».