Літо – саме час для морозива, яке освіжає, «охолоджує», дарує відчуття задоволення. Особливо полюбляють морозиво наші діти. Проте якщо у спекотний день цей прохолодний десерт з'їсти похапцем, то можна отримати прикрий «бонус» у вигляді запалення і болю в горлі. А якщо налягати на морозиво кожного дня, не дивуйтеся появі зайвих кілограмів, адже цей продукт доволі калорійний.

То чим корисне морозиво та як воно може зашкодити? Що варто знати тим, хто дуже полюбляє морозиво і як швидко приготувати смачні «льоди» у домашніх умовах. Про це та інше дізнайтеся в нашій статті.

Поживна цінність морозива

Переважно морозиво роблять із молока та інших органічних компонентів, що містять кальцій і фосфор. Морозиво виготовляється шляхом розмішування та охолодження суміші молока чи вершків з високим вмістом жиру, підсолоджувачів (фруктози чи глюкози – наприклад, кукурудзяного сиропу) та ароматизаторів (ваніль, шоколад тощо). Коли ця суміш охолоджується і замерзає, вона набуває насиченої кремової текстури. Морозиво може бути також і фруктовим, таке називають «сорбет».

У морозиві міститься багато вуглеводів, білків і жирів, відповідно, морозиво має достатньо калорій. Тому, якщо ви стежите за своєю вагою, зверніть увагу, що морозиво аж ніяк не є «легким» десертом.

У середньому на 100 грамів морозива припадає від 100 до 270 калорій. Найбільшу частку у складі займають жири – від 10 до 19 грамів, на другому місці вуглеводи – близько 20 грамів, і найменше у цьому десерті білків – до 3,7 грамів.

Людям із цукровим діабетом варто уникати споживання морозива, адже воно містить багато простих цукрів. Надмірне захоплення цим замороженим десертом може призвести до збільшення рівня у крові жиру (холестерину, тригліцеридів), простих цукрів (вуглеводів) та інших проблем із регулюванням чи контролем цукру в крові та атеросклерозу судин.

І для настрою, і для імунітету: переваги вживання морозива

Морозиво є корисним – ось лише деякі з його переваг:

  • Надає заряд енергії

Це стає можливим завдяки високому вмісту цукру в морозиві, який негайно заряджає вас енергією і підвищує настрій. Тож, наступного разу, коли ви втомлені, просто з’їжте ложку морозива.

  • Поліпшує настрій

Споживання морозива може справді покращити ваш настрій. Адже, з погляду науки, коли ви їсте морозиво, в організмі виробляється хімічна речовина «серотонін», який ще називають «гормоном щастя». Серотонін і надає вам хорошого настрою.

  • Містить чимало корисних вітамінів та мінералів

Морозиво містить молоко та молочні продукти, що постачають організм вітамінами D, A, а також кальцієм, фосфором, рибофлавіном, які корисні для здоров'я.

Кальцій – один із найважливіших мінералів, необхідний для здорових кісток. Однак організм сам не виробляє цей мінерал, тому ми повинні споживати їжу, багату на кальцій, для забезпечення потреб організму. Морозиво містить багато кальцію і може бути частиною збалансованої дієти для задоволення потреб у цьому мікроелементі.

Їжте морозиво, якщо хочете покращити свої взаємини з партнером. Адже фосфор, який в ньому міститься, підвищує сексуальний потяг, контролюючи рівень тестостерону, що є чоловічим гормоном. Фосфор також допомагає тканинам отримати більше кисню і зберігає стабільний рівень pH в організмі.

Крім того, різні смаки морозива додають більше корисних речовин. Наприклад, морозиво з темним шоколадом містить антиоксиданти та флавоноїди, які допомагають знизити рівень шкідливого холестерину і покращити стан здоров'я серця.

Забагато цукру та… холоду: небезпеки вживання морозива

Як і у багатьох перероблених промисловим способом харчових продуктів, у морозиві є й свої «мінуси». Тож якщо ваш раціон часто включає морозиво, варто знати таку інформацію:

  • Багато доданого цукру

На жаль, морозиво містить багато цукру. Вже у половині порції (65 грамів) деяких видів морозива міститься 12-24 грами доданого цукру. Надлишок цукру може бути шкідливим для здоров'я і спричиняти такі проблеми, як серцево-судинні захворювання, діабет і захворювання жовчного міхура.

  • Непереносимість лактози

Деякі люди можуть мати проблеми з морозивом через його «молочне» походження та вміст лактози – молочного цукру. Людям з непереносимістю лактози не вистачає «лактази», спеціального ферменту, необхідного для перетравлення лактози. Вживання морозива може призвести до проблем зі шлунком, включно «синдром подразненого кишківника». Якщо ваш організм не перетравлюєте лактозу, вам може допомогти споживання додаткових лактазних ферментних препаратів або заміна морозива на аналогічний продукт на основі соєвого молока чи іншого замінника молока.

Найкраще звернутися до свого лікаря, якщо ви маєте проблеми із переносимістю лактози. Він допоможе вам правильно керувати вашою дієтою.

  • Підвищення рівня холестерину

Загалом, нашому організму потрібен холестерин. Він є важливим для багатьох процесів – таких як виробництво вітаміну D, статевих гомонів, будівництво нових клітин. Проте холестерин є «хорошим» і «поганим», і, на жаль, морозиво сприяє підвищенню рівня саме шкідливого холестерину.

Отже, холестерин поділяється на два типи: ліпопротеїн високої густини (ЛПВГ або ЛПВЩ) і ліпопротеїн низької густини (ЛПНГ). Обидва типи містять жир і білок, проте ЛПНГ має більше жиру, ніж білка, що робить його шкідливим для серця і судин.

Незважаючи на те, що ЛПВГ і ЛПНГ виробляються печінкою, споживання їжі, багатої на жир, може спричинити виробництво більшої кількості саме ЛПНГ. І оскільки морозиво – це молочний продукт з високим вмістом жиру, є велика ймовірність того, що його регулярне споживання може сприяти підвищенню рівня ЛПНГ.

Вживання морозива час від часу є цілком можливим, якщо ви піклуєтеся про своє здоров'я, дотримуєтеся здорового режиму харчування і займаєтесь фізичною активністю. Але вживання навіть невеликої кількості морозива щодня не є гарною ідеєю, якщо ви хочете контролювати свій рівень холестерину.

  • Синдром подразненого кишківника

Якщо у вас є синдром подразненого кишківника (СПК), ви знаєте, що таке життя з дискомфортом. СПК впливає на весь шлунково-кишковий тракт і може призвести до малоприємних явищ, таких як біль у животі, підвищене газоутворення, проблеми з травленням, закрепи або діарея. І, на жаль, морозиво не є корисним при СПК.

Оскільки класичне морозиво виготовляється з використанням молока, воно містить лактозу. Як зазначає доктор Лінда Лі з Університету Джона Хопкінса, 70 відсотків дорослих у всьому світі не виробляють достатньої кількості лактази – кишкового ферменту, який допомагає розкладати цукор у молоці. Таким чином, замість того, щоб бути належним чином розщепленою, лактоза взаємодіє з бактеріями в товстій кишці і викликає неприємні симптоми, пов'язані зі СПК.

Крім морозива, також радимо обмежити інші продукти, які часто подаються з морозивом, оскільки вони можуть погіршити проблеми. Наприклад, фрукти, такі як банани, не підходять при наявності СПК. Популярні топінги (солодкі соуси, поливки) для морозива, такі як горіхи та вишні, також не рекомендовані при цьому діагнозі. 

  • «Холодовий головний біль»

Часто люди їдять морозиво занадто швидко, що може призвести до появи болючого відчуття, відомого як «холодовий головний біль» – головний біль від морозива (або, по-науковому, «сфенопалатинова гангліоневралгія» – реакція на різке зниження температури в ділянці піднебіння). За даними Mayo Clinic, коли ми ковтаємо холодну їжу, вона торкається усього піднебіння, включно м'яке піднебіння та задню частину горла. Цей раптовий холодовий ефект змушує кровоносні судини звужуватися, щоб утримати тепло всередині організму. І доки кровоносні судини не повернуться до свого звичайного розміру, може відчуватися головний біль.

І хоча механізм цього явища ще повністю не вивчений, вчені пояснюють, що раптова зміна температури в роті може тимчасово вплинути на нервову систему.

Хоча це явище зазвичай не є небезпечним, воно може негативно впливати на серце, особливо, якщо у вас є аритмія або фібриляція передсердь. Людина може відчувати неправильний ритм серця (аритмію), утруднення дихання та навіть запаморочення, коли вона поспіхом з'їдає холодне морозиво у спеку.

І ще одне: якщо є схильність до мігрені, то ви більше схильні відчувати головний біль від морозива, ніж ті, хто ніколи не стикався з мігренню. З іншого боку, хоча морозиво може спричинити «холодовий головний біль», малоймовірно, що воно спричинить мігрень.

Про проблему і лікування мігрені читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/mihren-symptomy-likuvannia-profilaktyka

  • Закрепи

За даними Johns Hopkins Medicine, при схильності до закрепів, слід обмежити кількість споживання морозива.

Простий спосіб уникнути цієї проблеми – це обирати їжу, багату волокнами та вологою, таку як фрукти та овочі. А споживання продуктів, які містять мало таких волокон – наприклад, морозиво – підвищує ймовірність утворення твердого калу. Відповідно, зростає ризик закрепів.

Як позбутися цієї делікатної проблеми в домашніх умовах – читайте у нашому блозі: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/yak-shvydko-pozbutysia-zaporu-v-domashnikh-umovakh

  • Серцевий напад

Серцевий напад (або інфаркт міокарда) відбувається, коли щось перешкоджає нормальному кровопостачанню до серця. Внаслідок цього м’яз серця лишається без кисню. І так само, як нам потрібен кисень для життя, нашому серцю потрібно забрати кисень з нашої крові, інакше серцева м'язова тканина загине.

Хоча є чимало факторів, які можуть спричинити серцевий напад, наша дієта, вага та рівень холестерину можуть значно впливати на всі ці причини. І, на жаль, щоденне споживання морозива може підвищити рівень «поганого» холестерину та поставити серце під удар.

Крім того, якщо у когось уже був серцевий напад, слід взагалі відмовитися від морозива, оскільки воно може містити багато шкідливих жирів, а також сіль і доданий цукор. Крім того, популярні додатки до морозива, такі як карамель, печиво, шоколад і випічка також не рекомендуються, якщо стоїть завдання уникнути повторного серцевого нападу.

  • Карієс зубів

Не секрет, що класичне морозиво перевантажене цукром, а солодкі ласощі загалом не є корисними для зубів.

Подібно до нашої шкіри, у зубів є шари, і зовнішній шар називається емаллю. Коли ми їмо їжу, багату на цукри (таку як морозиво), у ротовій порожнині утворюються кислоти, які можуть послабити нашу емаль. Звідки беруться кислоти?

Річ у тому, що в нашій ротовій порожнині є бактерії, які «люблять» вуглеводи. Коли ці бактерії стикаються з їжею, в якій багато цукру та інших простих вуглеводів, вони ферментують їжу, утворюючи кислоту, яка власне і шкодить поверхні зубів. І як тільки наша емаль стає ослабленою, зростає ризик карієсу.

Так, на веб-сайті Parkcrest Dental Group зазначено, що морозиво може призвести до захворювань ясен та карієсу. А на сайті Американської стоматологічної асоціації попереджують, що продукти, які входять до складу морозива або його начинки, такі як карамель, цукерки, випічка та печиво, також можуть бути шкідливими для зубів.

Проте, незалежно від того, є ви любителем морозива чи ні, важливо дотримуватися стоматологічної гігієни, зустрічаючись зі своїм стоматологом для регулярних перевірок, а також чистити зуби двічі на день.

  • Ризик розвитку раку

Постійне споживання цукру може спричинити набір зайвих кілограмів, і, як зазначає Центр контролю та профілактики захворювань, це може збільшити ризик розвитку раку грудей, підшлункової залози, нирок, товстої кишки та печінки.

Тому слідкуйте за індексом маси тіла (ІМТ), який визначає відношення ваги до зросту людини. Якщо ІМТ занадто високий, це може вказувати на більший ризик розвитку раку. Щоб зменшити цей ризик, рекомендується контролювати свою вагу шляхом раціонального харчування та регулярної фізичної активності. На жаль, морозиво буде, скоріш за все, у списку заборонених продуктів.

  • Влив на настрій

При споживанні морозива спочатку відбувається «цукровий підйом», а потім – «цукровий спад». Оскільки цукор може доволі швидко піднімати і знижувати рівень глюкози в крові, можна швидко перейти від відчуття приливу енергії до пригнічення.

Хоча коливання рівня дофаміну та глюкози в крові можуть здатися тимчасовими побічними ефектами споживання солодких продуктів, таких як морозиво, дослідження показали, що споживання занадто великої кількості цукру може збільшити ризик розвитку депресії.

  • Проблеми із сном

Споживання цукрів, таких як морозиво, протягом дня може порушити режим сну. Згідно з матеріалами Psychology Today, дослідження показали зв'язок між споживанням цукру та погіршенням якості сну. Учасників розділили на дві групи за дієтою. Перша група зосереджувалася на їжі, багатій на харчові волокна, тоді як друга група споживала продукти з підвищеним рівнем жирів і цукру. В результаті, лягаючи спати, учасники другої групи не засинали так швидко, а коли все ж засинали, не переходили у глибокий (або відновлювальний) сон.

Як тільки ми починаємо споживати значні кількості цукру (наприклад, якщо їсти морозиво кожен день), можемо потрапити в нездорове замкнуте коло: якщо споживати великі кількості цукру, сон стає менш якісним, що підвищує пристрасть до цукру, що знову веде до більших кількостей споживаного цукру, збільшуючи проблеми з засинанням і якістю сну.

Один із способів вирішення проблеми поганого засинання і неспокійного сну за допомогою мелатоніну

  • Пришвидшення старіння

Незважаючи на те, що морозиво асоціюється з молодістю, цей десерт може призвести до швидкої появи зморшок. Як зазначає доктор Ендрю Вейл, засновник та директор Центру інтегративної медицини в Університеті Арізони, такі фактори, як вік, генетика, куріння, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря та навіть мімічні рухи, можуть впливати на стан шкіри. Тим не менш, цукор, якого багато у морозиві, може призвести до обвисання шкіри і зморшок. Чому? Механізм впливу пояснюють так:

Якщо рівень глюкози в крові збільшується, то цукри та білки в нашому організмі можуть поєднатися в так звані «продукти глікації». І саме ці сполуки роблять шкіру в’ялою. Тому для здоров'я шкіри цукор краще споживати в обмежених кількостях.

За словами доктора Вейла, якщо 90% калорій, які ви споживаєте кожен день, не містять цукру, це може допомогти запобігти обвисанню шкіри та появі зморшок. Крім того, варто додати до вашої дієти вітамін С та антиоксиданти, щоб зберегти молодий вигляд і добрий стан здоров'я шкіри.

  • Зайвий жир на животі

Ви знали, що існує кілька видів жирового шару на животі? Як пояснює Harvard Health Publishing, є підшкірний жир, який утворюється під шкірою і зазвичай складає приблизно 90% жирового шару на животі. А є вісцеральний жир – він розташований глибше і може огортати внутрішні органи, наприклад, печінку. Ще один тип жиру міститься у тканині під м'язами, яка називається «оментум» і розташована в животі навколо кишківника.

Щоденне споживання морозива може сприяти накопиченню жирового шару у животі. Адже споживання однієї порції морозива може означати споживання понад 90 грамів цукру! Приблизно половина цього цукру може бути фруктозою, яка може сприяти накопиченню жирового шару на животі. Автори дослідження, опублікованого в Science Direct, дійшли висновку, що надлишкове споживання фруктози може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям.

Але жировий шар вісцерального жиру зазвичай становить лише 10% від загальної кількості жирового шару на животі – невже це дійсно настільки велика проблема? На жаль, навіть такий, здається, низький відсоток вісцерального жиру може бути шкідливим для здоров'я. Згідно з дослідженнями, вісцеральний жир може підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2-го типу, а також певних видів раку. Крім того, зазначається, що вісцеральний жир може призводити до підвищення рівня тиску крові.

Рецепти домашнього морозива: як приготувати

  • Класичне домашнє морозиво

Це, мабуть, найпростіший спосіб приготування морозива в домашніх умовах.

Потрібно:

  • 4 жовтки курячих яєць,
  • 150 гр цукру,
  • 200 мл вершків,
  • 0,5 л молока.

Як робити:

Жовтки з’єднати з цукром, збити до білого кольору, додати молоко і все добре перемішати. Окремо в густу піну збити вершки і додати до молочної маси. Розмішати.

Порада: якщо смак яєць буде яскраво виражений, то добре додати ванілін. Далі масу помістити в "мороженицю", якщо вона є, або ж заморожувати в морозилці, періодично легко збиваючи суміш.

  • Веганське домашнє морозиво

Ще легший спосіб приготування морозива вдома – його особливість у тому, що воно готується лише з продуктів рослинного походження.

Що потрібно:

  •  4 банани
  •  50 гр фініків
  •  50 гр тертого шоколаду або 50 гр улюблених горішків

Як робити:

Очищуємо банани, ріжемо на шматочки та ставимо у морозильну камеру на 2 години. Виймаємо, кидаємо у блендер разом з фініками та шоколадом або горіхами. Збиваємо 3-4 хвилини до кремоподібної маси.

Порада: якщо ви хочете отримати більш солодкий смак, то дайте більше фініків. А щоб блендер залишився цілим, горіхи додавайте до вже збитих бананів.

  • Морозиво на згущеному молоці

Дуже простий рецепт приготування морозива в домашніх умовах – ніжного, ароматного й не занадто солодкого десерту. Це морозиво виходить вигідним: і економічно, і простотою приготування.

Що потрібно:

  • 500 г жирних вершків,
  • 0,5 банки згущеного молока.

Як робити:

За допомогою міксера вершки збити в щільну піну. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити згущене молоко. Масу перекласти у форму і поставити в морозильну камеру до повного заморожування, періодично легко помішувати. При подачі можна посипати подрібненими горіхами або шоколадом.

Отже, що стосується плюсів і мінусів морозива, то воно не таке погане, як це можна уявити, якщо ви споживаєте його в помірних кількостях та вибираєте якісний склад цього продукту.

Тому слід звертати увагу на кількість та якість морозива – цей десерт може бути частиною здорової, збалансованої дієти, якщо його споживати із розумінням складників і помірковано.

А ще це чудовий і доступний спосіб охолодитися в літню спеку.

Будьте здорові!

Рекомендована література:

https://www.healthdigest.com/494854/when-you-eat-ice-cream-every-day-this-is-what-happens/

https://healthwire.pk/healthcare/advantage-and-disadvantage-of-eating-icecream/

http://cookery.com.ua/

https://dityinfo.com/

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на