Чому для здоров’я організму вітамін Е є необхідним продуктом? Норма споживання вітаміну Е та ознаки його дефіциту. Продукти, в яких міститься вітамін Е. Застереження щодо прийому вітаміну Е, ознаки передозування та побічна дія. Про це читайте в нашій статті.

Без сумніву, кожен з нас чув про корисні властивості вітаміну Е. Зокрема, відомо, що це потужний антиоксидант, також він корисний для судин, очей та шкіри, зміцнює природний захист від інфекцій, посилює імунітет, а ще відіграє не останню роль у захисті від онкологічних процесів.

Водночас, попри безумовну користь цього вітаміну, є деякі дослідження, які застерігають від його передозування.

То чим корисний вітамін Е, де його брати, які дози є профілактичними, а які вже можуть бути надто великими і небезпечними – розглянемо докладно.

Основні властивості вітаміну Е

Що треба знати про вітамін Е

Вітамін Е (Vitamin E) є жиророзчинним вітаміном, який має кілька форм, проте лише одна з них – альфа-токоферол (Alpha tocopherol) – засвоюється та використовується організмом людини.

Основна роль вітаміну Е – антиоксидантна. Тобто він здатен поглинати вільні електрони – так звані «вільні радикали», – які можуть пошкодити клітини. Вільні радикали – це молекули, які утворюються, до прикладу, коли наше тіло розщеплює їжу або піддається впливу тютюнового диму чи радіації. Вільні радикали можуть відігравати не останню роль у захворюваннях серця, розвитку раку та інших захворювань.

Читайте у нашій статті, що робити у разі виникнення радіаційної аварії https://apteka-ds.com.ua/blog-item/shcho-robyty-u-razi-vynyknennia-radiatsiinoi-avarii

Вітаміни-антиоксиданти, включно вітамін Е, привернули увагу наукового світу і громадськості у 1980-х роках, коли вчені почали розуміти, що пошкодження вільними радикалами пов’язане з ранніми стадіями атеросклерозу, спричиняє закупорку артерій, а також може викликати розвиток раку, втрату зору та чимало інших хронічних хвороб.

Власне, вітамін Е захищає клітини від пошкодження вільними радикалами, а також зменшує утворення вільних радикалів у певних ситуаціях.

Також він підвищує імунну функцію та запобігає утворенню тромбів у серцевих артеріях.

Вітамін Е – користь та доза

Однак існують суперечливі результати досліджень, які применшують деякі перспективи використання високих доз вітаміну Е для профілактики хронічних захворювань. Тому не варто перевищувати рекомендовану дієтичну норма вітаміну Е, яка для чоловіків і жінок віком від 18 років становить 15 мг на день (або 22 міжнародні одиниці, МО), включаючи вагітних жінок. Жінкам, які годують, потрібно трохи більше – 19 мг (28 МО) на добу.

Бажано отримувати необхідну кількість вітаміну Е зі свого раціону. Продукти, багаті вітаміном Е, – це насамперед рослинні олії та горіхи. Ви також можете отримати вітамін Е із м’яса, молочних продуктів, листової зелені та збагачених злаків.

Якщо ви недоотримуєте вітамін Е з їжею, він доступний в «аптечному» вигляді – у вигляді біологічно активних добавок в капсулах або краплях. 

Дієтична добавка Вітамін Е капсули 200 МО 30 шт ТМ Arbor Vitae, виробництво Польща

Які продукти містять вітамін Е

Більшість людей можуть отримувати достатню кількість вітаміну Е завдяки збалансованому харчуванню.

В яких продуктах міститься вітамін Е

Вітамін Е міститься здебільшого в рослинних оліях, горіхах, насінні, фруктах і овочах:

  • Масло зародків пшениці
  • Олія соняшникова, соєва, оливкова
  • Насіння
  • Мигдаль
  • Арахіс, арахісове масло
  • Буряк, зелень, шпинат
  • Гарбуз
  • Червоний болгарський перець
  • Спаржа
  • Манго
  • Авокадо

Коли і як краще приймати вітамін Е?

Оскільки вітамін Е міститься в різноманітних харчових продуктах і добавках, його дефіцит загалом є рідкістю. Таке може статися у людей, які мають розлади травлення або порушення засвоюваності жирів (наприклад, при панкреатиті, муковісцидозі, целіакії).

Ознаками дефіциту вітаміну Е можуть бути:

  • Ретинопатія (пошкодження сітківки ока, що погіршує зір)
  • Периферична нейропатія (пошкодження периферичних нервів, як правило, на руках або ногах, що викликає слабкість або біль)
  • Атаксія (втрата контролю над рухами тіла)
  •  Зниження імунної функції

Чи токсичний вітамін Е

На сьогодні немає жодних доказів токсичної дії вітаміну Е, який міститься в харчових продуктах.

Однак існує ризик надмірної кровотечі, особливо при дозах, що перевищують 1000 мг на добу, або якщо людина також використовує ліки, що розріджують кров, наприклад варфарин. З цієї причини верхня межа вітаміну Е була встановлена для дорослих 19 років і старше не більше ніж 1000 мг на день (1465 МО) будь-якої форми токоферолу.

При прийомі у відповідних дозах пероральне застосування вітаміну Е загалом вважається безпечним.

Втім, хоча й дуже рідко, але передозування вітаміну Е може спричинити такі симптоми, як:

  • Нудота
  • Діарея
  • Кишкові спазми
  • Втома
  • Слабкість
  • Головний біль
  • Затуманений зір
  • Висип на шкірі
  • Порушення функції статевих залоз
  • Підвищена концентрація креатину в сечі (креатинурія).

Також прийом вітаміну Е може мати різний вплив залежно від додаткових обставин. Наприклад, дослідження показують, що пероральне (внутрішньо, через рот) вживання вітаміну Е може підвищити ризик раку простати. Інші дослідження показують, що використання вітаміну Е може підвищити ризик смерті у людей з серйозними серцевими захворюваннями, такими як інфаркт або інсульт.

Тож обов’язково поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж приймати вітамін Е, особливо якщо у вас є:

  • Дефіцит вітаміну К
  • Захворювання очей, при якому пошкоджена сітківка (пігментний ретиніт)
  • Порушення згортання крові
  • Цукровий діабет
  •  Інфаркт або інсульт в анамнезі
  • Рак голови та шиї
  • Захворювання печінки

Також майте на увазі, що додатковий прийом вітаміну Е може збільшити ризик кровотечі. Якщо ви плануєте операцію, припиніть прийом вітаміну Е за два тижні до цього. Крім того, поговоріть зі своїм лікарем про використання вітаміну Е, якщо ви збираєтеся зробити або щойно зробили процедуру для відкриття заблокованих артерій і відновлення нормального кровотоку до серцевого м’яза (ангіопластику).

Особливі застереження та попередження щодо вітаміну Е

При прийомі всередину вітамін Е є безпечним для більшості людей, якщо приймати його в дозах нижче 1000 мг на день (1100 МО синтетичного вітаміну Е або 1500 МО природного вітаміну Е). Ризик виникнення побічних ефектів зростає з більш високими дозами. Побічні ефекти можуть включати нудоту, втому, головний біль і кровотечі.

Отже, вітамін Е може бути небезпечним, якщо приймати його в дозах, що перевищують 1000 мг на день.

При нанесенні на шкіру вітамін Е безпечний для більшості людей.

А от при вдиханні вітамін Е може бути шкідливим. Використання електронних сигарет та інших продуктів для вейпінгу, що містять ацетат вітаміну Е, було пов’язане з серйозним пошкодженням легень у деяких людей.

Для чого потрібен вітамін Е

Дослідження використання вітаміну Е показали, що він може бути корисний при деяких клінічних станах.

  • Хвороба Альцгеймера

Деякі дослідження показали, що високі дози вітаміну Е можуть уповільнити прогресування хвороби Альцгеймера у людей, у яких діагностовано легку або помірну форму.

Водночас, інші дослідження не показали цього ефекту. Зокрема, виявлено, що добавки вітаміну Е не впливають на прогресування хвороби Альцгеймера у людей з легкими когнітивними порушеннями.

  • Захворювання печінки

Дослідження показують, що вітамін Е може полегшити симптоми неалкогольної жирової хвороби печінки. Однак деякі дані свідчать про те, що прийом вітаміну Е з цією метою протягом двох років може бути пов’язаний із розвитком резистентності до інсуліну.

  • Прееклампсія

Наразі не доведено, що збільшення споживання вітаміну Е може запобігти цьому стану під час вагітності, який впливає на артеріальний тиск.

  • Рак простати

Дослідження показують, що добавки вітаміну Е та селену не запобігають раку простати. Більше того - існує занепокоєння, що прероральне вживання вітаміну Е може збільшити ризик раку простати.

Крім того, використання добавки може становити інші серйозні ризики, особливо при високих дозах, якщо у вас є інші захворювання або якщо ви перенесли серцевий напад чи інсульт.

Більше про інсульт читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/skazhimo-insultu-ni

Коли вітамін Е приймають із обережністю

Варто обережно приймати вітамін Е при наступних станах:

  • Вагітність

При використанні в рекомендованій добовій дозі вітамін Е є безпечним під час вагітності. Проте не приймайте добавки вітаміну Е протягом перших 8 тижнів вагітності, не порадившись зі своїм лікарем – у певних випадках це може бути шкідливим для дитини.

На пізніх термінах вагітності максимальна рекомендована кількість вітаміну Е становить 800-1000 мг (підкреслимо, що це гранично допустимі норми, тоді як рекомендована становить 15 мг).

  • Грудне вигодовування

Вітамін Е є безпечним, якщо приймати його в рекомендованих добових дозах. Максимальна кількість вітаміну Е під час годування груддю становить 800 мг (рекомендована – 19 мг).

  • Дітячий вік

Вітамін Е безпечний, якщо приймати його в рекомендованих дозах. Але дітям слід уникати прийому доз вітаміну Е, які перевищують верхню добову норму. Ці обмеження становлять 300 МО (200 мг) для дітей 1-3 років, 450 МО (300 мг) для дітей 4-8 років, 900 МО (600 мг) для дітей 9-13 років і 1200 МО (800 мг) для дітей 14-18 років. Підкреслюємо, що йдеться про граничну допустиму норму, тоді як рекомендована доза для дітей віком 1-3 роки становить 6 мг, 4-8 років – 7 мг, 9-13 років – 11 мг та 14-18 років – 15 мг.

  • Розлади кровотворення

Слід пам’ятати, що вітамін Е може спричинити кровотечі. Якщо у вас є порушення згортання крові, уникайте додаткового прийому добавок вітаміну Е.

  • Захворювання серця

Вітамін Е може збільшити ризики у людей із захворюваннями серця в анамнезі. Таким людям слід уникати прийому доз вітаміну Е, що перевищують 400 МО щодня.

  • Діабет

Вітамін Е може збільшити ризик серцевої недостатності у людей з діабетом. Тому таким людям слід уникати прийому доз вітаміну Е, що перевищують 400 МО щодня.

Яка дієта буде корисною при цукровому діабеті – читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/diieta-pry-tsukrovomu-diabeti

  • Онкологічні процеси у зоні голови та шиї

Вітамін Е може збільшити ймовірність повернення цього раку. Не приймайте добавки вітаміну Е в дозах більше 400 МО на день.

  • Слабкі та крихкі кістки (остеопороз)

Люди з остеопорозом часто роблять лікувальні вправи для покращення міцності кісток. Фізичні вправи та прийом високих доз вітаміну Е та вітаміну С можуть зменшити користь лікувальної фізкультури для міцності кісток.

Міфи та факти про аскорбінку (Вітамін С) читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/vitamin-s-mify-ta-fakty-pro-askorbinku

  • Рак передміхурової залози (простати)

Вітамін Е може збільшити ймовірність розвитку раку передміхурової залози. Вплив вітаміну Е на людей з цим різновидом раку ще повністю не з’ясований, але він може погіршити стан.

  • Успадковане захворювання очей, яке спричиняє поганий нічний зір і втрату бокового зору (пігментний ретиніт)

Синтетичний вітамін Е понад дозу 400 МО може прискорювати втрату зору у людей з цим захворюванням. Але набагато менші кількості (3 МО) вже не мають такого ефекту. Тож при такому стані краще уникати добавок вітаміну Е.

  • Інсульт

Вітамін Е може збільшити ризики у деяких людей з інсультом в анамнезі. Тож таким людям слід уникати прийому доз вітаміну Е більше 400 МО щодня.

  • Хірургічні втручання

Вітамін Е може збільшити ризик кровотечі під час і після операції. Тому припиніть використання добавок вітаміну Е принаймні за 2 тижні до запланованої операції.

Будьте здорові!

Рекомендована література:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-e/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144


Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».