Яка дієта буде корисною при цукровому діабеті? Як налагодити харчування при діабеті? Які продукти можна їсти людям з діабетом, а від яких краще відмовитися? Про ці та інші поради щодо правильного харчування при цукровому діабеті читайте у нашій статті.

Як відомо, здорове харчування є невід’ємною складовою здорового способу життя. Важливе все – продукти, які ми вживаємо, їхня кількість, навіть час доби. Ще Гіппократ казав: «Нехай твоїми ліками буде твоя їжа», адже саме через харчування наш організм отримує необхідні нутрієнти – вітаміни та мікроелементи, а також білки, жири та вуглеводи. Фактично, завдяки їжі ми «будуємо» наше тіло – недарма кажуть «Я є те, що я їм».

Крім того, є чимало станів, коли саме від їжі залежить наше самопочуття та стан здоров’я. До прикладу, цукровий діабет. При цьому захворюванні їжа без перебільшення теж є ліками та може як полегшити, так і погіршити стан людини.

Втім, це не означає, що пацієнт із діабетом має себе у всьому обмежувати. Навпаки – дієта при цукровому діабеті означає споживання найздоровішої їжі в помірних кількостях і дотримання регулярного часу прийому їжі. Це своєрідний план здорового харчування, багатого на поживні речовини, та, водночас, це дієта із низьким вмістом жиру та калорій.

Основними елементами цієї дієти є певні фрукти, овочі та цільнозернові продукти.

Дієта при цукровому діабеті: чому це важливо

Що таке цукровий діабет? Це захворювання, при якому порушується здатність організму засвоювати глюкозу. Іншими словами, це порушення обміну речовин.

Правильне харчування при цукровому діабеті покликане забезпечити організм максимальною кількістю поживних речовин, одночасно допомагаючи стежити за кількістю надходження вуглеводів, білків і жирів.

Єдиної універсальної дієти при діабеті не існує. Важливо уважно ставитися до того, як ви харчуєтеся і як ваше тіло відреагує на певну їжу.

Якщо у вас діабет (або стан, що йому передує), ваш лікар порадить план здорового харчування, який допоможе контролювати рівень цукру (глюкози) у крові, масу тіла та фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний артеріальний тиск (гіпертонія, гіпертензія) і високий рівень жирів (холестерину) у крові.

Річ у тім, що коли ми споживаємо зайві калорії та жир, в організмі відбувається небажане підвищення рівня глюкози в крові. Якщо рівень глюкози не тримати під контролем, це може призвести до гіперглікемії – клінічного симптому, що характеризується високим рівнем глюкози в сироватці крові порівняно з нормою. Якщо вона буде постійною, це може призвести до довгострокових ускладнень у вигляді пошкодження нервів, нирок, серця.

Що означає «здорова тарілка» при цукровому діабеті

Американська діабетична асоціація пропонує простий метод планування харчування, який має назву «Здорова тарілка». Виглядає вона так:

  • Наповніть половину тарілки некрохмалистими овочами – шпинатом, морквою, помідорами.
  • Заповніть чверть вашої тарілки білковою їжею, наприклад тунцем, нежирною свининою або куркою.
  • Заповніть останню чверть цільнозерновим продуктом (наприклад, коричневим рисом) або крохмалистим овочем (наприклад, зелений горошок).
  • Додайте в денне меню «хороші» жири – горіхи або авокадо (у невеликих кількостях, бо усі жири дуже калорійні).
  • Додайте в денне меню одну порцію фруктів або молочних продуктів. А до кожного прийому їжі – порцію води або несолодкого чаю чи кави.

Що не можна їсти при цукровому діабеті

Коли мова йде про лікування діабету, то вуглеводи, які ви споживаєте, відіграють особливо важливу роль. Вони впливають на рівень цукру в крові, тому пам’ятайте, що баланс – це ключ!

Є три основні типи вуглеводів у їжі: крохмаль, цукор і клітковина. Якщо ви бачите на етикетках продуктів харчування термін «загальна кількість вуглеводів», це стосується всіх трьох типів разом.

Ваша мета полягає в тому, щоб вибирати вуглеводи з високим вмістом поживних речовин – тобто тих, які багаті на клітковину, вітаміни та мінерали, але при цьому мають низький вміст цукру (відповідно, мають нижчий глікемічний індекс), натрію та нездорових жирів.

Продукти, яких слід уникати при цукровому діабеті

Оскільки діабет підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту, спровокованих «забитими» чи затверділими судинами, деякі продукти прискорюють цей процес та погіршують здоров’я серця.

• Насичені жири

Уникайте продуктів з високим вмістом жиру та білків тваринного походження, таких як вершкове масло, яловичина, хот-доги, ковбаси та бекон. Також обмежте вживання кокосової та пальмової олій.

• Транс-жири

Найбільше їх міститься в оброблених продуктах, хлібобулочних виробах, маргарині, промислових кондитерських виробах.

• Холестерин

Джерелами холестерину є молочні або продукти тваринного походження з високим вмістом жиру - яєчні жовтки, печінка, жирні сорти (види) м’яса. Прагніть споживати не більше 200 міліграмів холестерину на день.

• Натрій

Бажано споживати менше 2300 міліграмів натрію на день (це приблизно одна чайна ложка солі, або 6 грамів). Ваш лікар може запропонувати вживати ще менше, якщо у вас високий артеріальний (кров'яний) тиск.

Чим відрізняється харчування при цукровому діабеті 1 і 2 типу?

Слід знати, що цукровий діабет буває двох типів:

Діабет першого типу означає, що підшлункова залоза не виробляє інсулін (гормон, необхідний для того, щоб глюкоза потрапила з крові до клітин) – цей стан називають абсолютним дефіцитом інсуліну.

Діабет другого типу означає, що підшлункова залоза виробляє певну кількість інсуліну, але рецептори на клітинах перестають бути чутливими до цього гормону – виникає так звана інсулінорезистентність.

Дієта при цукровому діабеті 1 типу

Що можна їсти при цукровому діабеті 1-го типу? Доброю новиною є те, що люди з діабетом 1 типу можуть їсти будь-яку їжу. Головне – визначити, скільки вуглеводів містять ті чи інші продукти, щоб дозувати інсулін залежно від їх надходження

Загалом дієтичні рекомендації для людей з діабетом першого типу такі ж, як і для людей без діабету, з кількома додатковими зауваженнями:

  • Їжте багато фруктів і овочів.
  • Включайте до раціону цільні зерна, бобові та нежирні молочні продукти (або замінники – наприклад, соєве молоко).
  • Обирайте їжу з низьким вмістом насичених жирів, транс-жирів і холестерину.
  • Замініть червоне м’ясо на нежирне м’ясо, рибу, яйця, бобові, горіхи, насіння та соєві продукти.
  • Переконайтеся, що ви отримуєте достатню кількість клітковини (від 25 до 30 грамів на день) – це може допомогти контролювати рівень цукру в крові.
  • Уникайте продуктів із високим ступенем обробки та їжте якомога більше цільних продуктів – свіжі фрукти та овочі, цільні зерна, яйця, горіхи, боби, риба та морепродукти.
  • Якщо ви вживаєте штучні підсолоджувачі, робіть це в помірних кількостях та намагайтеся зменшити їх споживання.
  • За потреби збільшіть споживання води. Зазвичай людині потрібно близько чотирьох-шести склянок води на день, але ця норма може відрізнятися залежно від вашого загального стану здоров’я та від того, чи вживаєте ви продукти з високим вмістом води (наприклад, йогурти, фрукти та овочі). Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви не впевнені, скільки води вам слід отримувати.
  • Уникайте їжі з додаванням цукру.
  • Їжа, яка містить менше, ніж 20 калорій та 5 грамів вуглеводів на порцію, вважається «безкоштовною їжею», оскільки вона не вплине на вашу вагу і вам не знадобиться більше інсуліну.
  • Якщо ви вживаєте алкоголь, робіть це в помірних кількостях (максимум одна порція на день для жінок і максимум дві порції на день для чоловіків).
  • Слідкуйте за розміром порцій. Ідея полягає в тому, щоб їсти «розумну» кількість їжі незалежно від її виду.
  • Обов’язково стежте за рівнем цукру в крові, якщо знадобиться змінити дозу інсуліну.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу

Фактично, правила вибору продуктів такі самі, як при діабеті 1-го типу.

Що не можна їсти або слід обмежити при цукровому діабеті 2-го типу:

  • Чіпси
  • Печиво
  • Торти, цукерки
  • Білий хліб і макарони
  • Консервовані супи з високим вмістом натрію
  • Страви, приготовані в мікрохвильовій печі, адже зазвичай вони містять багато натрію
  • Джерела насичених жирів, наприклад, бекон або жирні шматки м’яса

Що можна їсти при цукровому діабеті

Вибирайте для щоденного харчування здорові вуглеводи, продукти, багаті на клітковину, а також рибу та «хороші» жири.

Ось список продуктів, дозволених при цукровому діабеті обох типів.

Ключовим поняттям є саме вуглеводи, які поділяються на прості (цукор) та складні (крохмаль). При діабеті слід зосередитися на здорових вуглеводах, які містяться в таких продуктах, як:

  • Фрукти
  • Овочі
  • Цільнозерові продукти
  • Бобові (наприклад, квасоля і горох)
  • Нежирні молочні продукти (молоко і сир)

Уникайте нездорових вуглеводів, як містяться в продуктах або напоях із додаванням жирів, цукру та натрію.

Ще одним важливим елементом харчування при діабеті є продукти, багаті на клітковину. Харчові волокна – це ті частини рослинної їжі, які ваше тіло не може перетравити або засвоїти. Клітковина сповільнює травлення в організмі та допомагає контролювати рівень цукру в крові.

Продукти з високим вмістом клітковини – це:

  • Овочі
  • Фрукти
  • Горіхи
  • Бобові, наприклад, квасоля і горох
  • Цільнозернові продукти

Продукти, корисні для серця

Це, насамперед, риба, багата на омега-3 жирні кислоти – лосось, скумбрія, тунець, сардини.

Рибу корисно вживати принаймні двічі на тиждень. При цьому уникайте смаженої риби (найздоровішими способами є приготування на парі, запікання, тушкування, варіння) та риби з високим вмістом ртуті (наприклад, королівської скумбрії).

Продукти з «хорошими» жирами – ті, які містять мононенасичені та поліненасичені жири, що знижують рівень холестерину. До них належать:

  • Авокадо
  • Горіхи
  • Рапсова, оливкова та арахісова олії

Проте слідкуйте за кількістю спожитого, адже всі жири калорійні.

Загалом, при діабеті важливо вести підрахунок калорій (втім, це корисна звичка не лише при діабеті). Є таблички калорійності продуктів, тож створіть свій щоденник калорійності залежно від вашого раціону.

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті

Існує помилкова думка, що при діабеті не можна їсти фрукти. Це не так. Фрукти вживати можна, проте обирати слід ті, які містять менше простих вуглеводів та, відповідно, мають нижчий глікемічний індекс. Це:

  • Яблука
  • Апельсини
  • Вишні
  • Грейпфрут
  • Груші
  • Інжир
  • Полуниця
  • Слива

Які продукти зменшують кількість цукру в крові

Є певні продукти, які сприяють природній регуляції рівня глюкози у крові. При діабеті вони мають щодня бути на вашій тарілці. Йдеться про:

  • Топінамбур
  • Свіжі овочі та зелень
  • Несолодкі фрукти, ягоди
  • Морепродукти, морська риба
  • Авокадо
  • Горіхи різних сортів (найкорисніший – мигдаль)
  • Цільнозернові продукти

Будьте здорові! Живіть смачно навіть при діабеті!

Рекомендована література:

https://www.endocrineweb.com/conditions/type-1-diabetes/type-1-diabetes-diet

https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/guide/diet/

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/i-have-type-1-diabetes

https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html

Читайте також:

Їжа, що допомагає подолати стрес і його наслідки

https://apteka-ds.com.ua/blog-item/yizha-shcho-dopomahaie-podolaty-stres-i-yoho-naslidky

Інтервальне голодування: безпечно чи ні?

https://apteka-ds.com.ua/blog-item/intervalne-holoduvannia-bezpechno-chy-ni

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».