Мабуть, найрозповсюдженішим діагнозом, який ми можемо почути після УЗД або аналізів, є «ожиріння печінки», або «жировий гепатоз». Це стан, при якому в органі накопичується надто багато жиру. Але чому і як він накопичується у нашій печінці? Що стається далі? Як можна зарадити проблемі? Про це та інше поговоримо в цій статті.

До захворювань печінки люди часто ставляться упереджено і здебільшого асоціюють їх зі зловживанням алкоголем або гепатитами. Між тим, до захворювань печінки можуть призвести такі банальні фактори, як неправильне харчування і брак фізичної активності.

Що таке «жировий гепатоз»

Ця патологія належить до «хвороб способу життя». Зокрема, печінка стає «жирною» внаслідок гіподинамії та вживання продуктів з високим вмістом цукрів і/або жирів. Коли відсоток жиру у клітинах печінки доходить до 5%, виникає неалкогольна жирова хвороба печінки. Орган збільшується у розмірах, запалюється, розвивається фіброз – структурні зміни печінки.

Цей стан майже завжди супроводжує людей з зайвою вагою, ожирінням, цукровим діабетом 2 типу. Ось чому обов’язково перевіряти печінку треба тим, чий індекс маси тіла перевищує показник 30, а також людям з цукровим діабетом другого типу, інсулінорезистентністю, метаболічним синдромом, патологіями щитоподібної залози.

Читайте також: Біль у правому підребер'ї: причини та наслідки

Коли надмірний жир спричиняє пошкодження печінки, в органі виникають осередки запалення. Щоб зупинити процес, печінка починає самостійно усувати пошкодження, утворюючи на місці запалень рубцеву тканину, яка є неактивною і не виконує жодних «печінкових» функцій. Це і є фіброз печінки.

Прогресуючи, фіброз рано чи пізно може призвести до цирозу печінки, коли структура органу зазнає незворотних змін – печінка фактично руйнується, виникає загроза печінкової недостатності та розвитку раку печінки.

Харчування при жировій хворобі печінки

Що робити, якщо діагностовано неалкогольну жирову хворобу печінки? Почати лікування ожиріння печінки можна зі здорового харчування. Можливо, доведеться зосередитися на певних продуктах і уникати інших.

За даними Американського фонду печінки, здорове харчування та регулярні фізичні вправи є найкращим способом запобігти пошкодженню печінки чи навіть «повернути назад» захворювання печінки на ранніх стадіях.

Середземноморська дієта для печінки

Середземноморська дієта – це найчастіше, що рекомендують лікарі при такому стані як жирове запалення печінки. Ця дієта передбачає вибір продуктів на користь фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, квасолі, горіхів, бобових, оливкової олії та ароматних трав і спецій; риба і морепродукти мають бути в раціоні хоча б кілька разів на тиждень, а птиця, яйця, сир і йогурт – у помірних кількостях, тоді як солодощі та червоне м’ясо – лише як виняток для особливих випадків.

Окрім того, що середземноморська дієта корисна для людей із неалкогольною жировою хворобою печінки, вона ще й пов’язана зі зниженням ризику серцевих захворювань, адже доведено, що вона знижує артеріальний тиск і «поганий» холестерин (ліпопротеїди низької щільності (густини)).

Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря дієтолога (чи лікарів інших спеціальностей)

Отже, на вашому столі здебільшого мають бути:

  • Риба і морепродукти
  • Фрукти
  • Цільне зерно
  • Горіхи
  • Оливкова олія
  • Овочі
  • Авокадо
  • Бобові

Обирайте «правильні» жири

Важливо знати такий нюанс: наші клітини використовують глюкозу, різновид цукру, для отримання енергії. Гормон інсулін допомагає отримати глюкозу з перетравленої їжі та доправити у клітини. Люди з жировою хворобою печінки часто мають стан, який називається резистентністю до інсуліну. Це означає, що ваш організм виробляє інсулін, але не може використовувати його належним чином. Глюкоза накопичується у крові, і печінка перетворює її на жир.

Читайте такожЩо таке інсулінорезистентність

Певні жири у вашому раціоні можуть допомогти організму краще використовувати інсулін. Тобто, клітини можуть приймати глюкозу, а печінці не потрібно виробляти та зберігати жир. Для цього знадобляться:

  • Омега-3 жирні кислоти – містяться в рибі, риб’ячому жирі, рослинних оліях, горіхах (особливо волоських), насінні льону та лляній олії, листових овочах
  • Мононенасичені жири з рослинних джерел, таких як оливки, горіхи та авокадо

Слід уникати жирної їжі з переважанням насичених жирів, які призводять до збільшення кількості жирових накопичень у печінці.

Обмежте вживання таких продуктів, як:

  • червоне м’ясо та навіть птиця, крім нежирного білого м'яса
  • жирний сир та йогурти
  • хлібобулочні вироби та смажені страви, приготовані з пальмовою або кокосовою олією
  • солодкі продукти, такі як цукерки, газована вода та інші продукти з додаванням цукру, включаючи кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.

Антиоксиданти та добавки для здоров’я печінки

Клітини пошкоджуються, коли поживні речовини не розщеплюються належним чином. Це може призвести до накопичення жиру в печінці. Але сполуки, відомі як антиоксиданти, можуть допомогти захистити клітини від цього пошкодження.

Антиоксиданти містяться у таких продуктах і напоях:

  • Каві
  • Зеленому чаї
  • Сирому часникові
  • Фруктах, особливо ягодах
  • Овочах

Також важливим для здоров’я печінки є вітамін Е. Ви можете знайти його в таких продуктах, як:

  • Насіння соняшнику
  • Мигдаль
  • Рідкі рослинні олії з мононенасиченими жирами, такі як оливкова або рапсова олія.

Дієтичні добавки при захворюваннях печінки

Крім того, вчені невпинно вивчають добавки, щоб з’ясувати, чи можуть вони бути корисними для вашої печінки. Йдеться про:

  • Розторопша. Її головна діюча речовина – силімарин, який є основним компонентом насіння рослини. Використовується у складі багатьох дієтичних добавок для печінки і жовчного міхура.
  • Селен – мінерал, що міститься в бразильських горіхах, тунці та устрицях.
  • Ресвератрол, який походить із шкірки червоного винограду, може допомогти контролювати запалення. Дослідження показують, що позитивний вплив залежить від дози.
  • Ягода годжі – рослина, яка часто використовується в китайській медицині і здатна зменшити розмір вашої талії. Але науковцям потрібні додаткові дослідження, щоб побачити, чи це дієво.

Тож проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки. На ранніх стадіях захворювань печінки харчові добавки, як правило, не потрібні, якщо ви дотримуєтесь здорового харчування.

Вітаміни та мінерали

Обов’язково знайдіть у своєму раціоні місце для:

  • Вітамін D

Низький рівень цього вітаміну може відігравати роль у розвитку хвороб печінки. Наше тіло виробляє вітамін D, коли ми перебуваємо на сонці. Ви також можете отримати його в деяких молочних продуктах. Вибирайте молочні продукти з низьким вмістом жиру. У разі дефіциту вітаміну D лікар порекомендує дієтичну добавку.

  • Калій

Низькі рівні калію можуть бути пов’язані з неалкогольною жировою хворобою печінки. Хорошими джерелами калію є риба (тріска, лосось, сардини). Він також міститься в овочах, включно броколі, горох і солодка картопля (батат), а також у фруктах - бананах, ківі та абрикосах. Молочні продукти, такі як молоко та йогурт, також містять багато калію. Вибирайте нежирні варіанти.

  • Бетаїн

Він може захистити вашу печінку від жирових відкладень, але наукові результати досліджень наразі неоднозначні. Ви можете знайти його в зародках пшениці та креветках.

Корисні лайфхаки для здоров’я печінки

Уникайте алкоголю

Доволі часто жирова хвороба печінки може бути наслідком надмірного вживання алкоголю. А подальше споживання  може призвести до більш серйозного пошкодження печінки. Якщо у вас неалкогольна жирова хвороба печінки, можна час від часу вживати алкоголь, але не частіше, ніж раз на місяць. Краще відмовитися від алкоголю назавжди.

Нормалізуйте вагу

Навіть зниження ваги лише на 5% може зменшити кількість жиру в печінці. Якщо схуднете на 7-10%, то суттєво зменшите запалення та ймовірність  пошкодження клітин печінки. Ви навіть можете усунути частину пошкоджень лише завдяки зменшенню ваги. Худнути варто поступово, повільно, адже швидка втрата ваги може погіршити ситуацію.

Вправи для здоров’я печінки

Аеробні вправи дійсно здатні зменшити кількість жиру в печінці та зменшити запалення. Силові тренування також можуть покращити стан при жировій хворобі печінки. Тому візьміть за звичку займатися аеробними вправами середнього та високого рівня від 30 до 60 хвилин принаймні 5 днів на тиждень і силовими тренуваннями середнього та високого рівня 3 дні на тиждень.

Контролюйте діабет

Якщо  у вас діагностовано діабет, виконуйте усі призначення лікаря – приймайте ліки, як прописано, уважно стежте за рівнем цукру в крові, дотримуйтесь рекомендацій щодо дієти при цукровому діабеті.

Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря ендокринолога (чи лікарів інших спеціальностей)

Знизьте рівень холестерину

Одним із важливих позитивних дій, які можна зробити для своєї печінки, є контроль рівня холестерину та тригліцеридів (жирів у крові). Дотримуйтеся здорової рослинної дієти, займайтеся регулярними фізичними вправами та приймайте ліки, якщо їх призначить лікар. Це може допомогти тримати ваш холестерин і тригліцериди в нормі.

Харчування при ранньому захворюванні печінки (фіброзі)

На перший план тут також виходить дієта, яка базується на вживанні фруктів, овочів, цільного зерна, нежирного білка, несолоних горіхів та насіння, нежирних молочних продуктів.

У вашому раціоні має бути менше натрію (солі). Якщо відсутність солі впливає на смак, ви можете посилити смак лимонним або лаймовим соком, оцтом, травами та спеціями.

А от кетчуп, солоні огірки, оливки, соєвий соус, гострі соуси, соус теріякі містять багато натрію, тому їх слід уникати. Ресторани, в тому числі фаст-фуди, додають багато солі в їжу, тому намагайтеся їх не вживати готової їжі або просіть готувати їжу без солі. Пам’ятайте також, що заморожені страви можуть містити багато солі, тому перевіряйте етикетку.

Якщо ваш бюджет дозволяє, найкраще купувати свіжі фрукти та овочі, включно зі листовою зеленню, адже консервовані фрукти можуть містити цукри, а консервовані овочі – зайву сіль. Заморожені овочі без соусів прекрасна альтернатива свіжим.

Якщо ваш бюджет не дозволяє свіжі овочі,  консервовані фрукти та овочі слід ретельно промити або шукати ті, в яких вказано «без додавання солі» або «без соусів».

Цільні зерна – це ячмінь, коричневий рис, гречка, булгур, пшоно, вівсянка. А також цільнозерновий хліб, макаронні вироби з твердих сортів пшениці,  каші без додавання цукру. Цільні зерна є чудовим джерелом клітковини, а також допоможуть при запорах.

Якщо у вас непереносимість глютену, запитайте свого лікаря або дієтолога, чого з цього слід уникати.

Читайте також: Як швидко отримати онлайн-консультацію лікаря дієтолога (чи лікарів інших спеціальностей)

При захворюваннях печінки не варто обмежувати споживання білка. Проте переконайтеся, що з яловичини, свинини та баранини видалено зайвий жир. Курка та індичка без шкіри, яйця та нежирні молочні продукти є хорошими джерелами білка при патологіях печінки. Субпродукти –  такі як язик і шлунки – не є корисними через високий вміст жиру. А от оброблене м’ясо (ковбаса, бекон, хот-доги, м’ясні делікатеси) мають високий вміст натрію та додавання хімікатів, тому уникайте їх.

Квасоля та бобові, такі як нут, чорна квасоля, соєві боби, квасоля Ліма, є економічним джерелом білка. Ще один ресурс – горіхи, але вибирайте несолоні. Насіння кіноа, льону, гарбузове насіння та дикий рис – ще одне джерело білка.

Якщо ви вегетаріанець, гарним варіантом для вас є сир тофу. Корисна альтернативі м’ясу – свіжа риба. Економ-варіантом можуть бути консерви з тунця чи лосося.

Вибір нежирних або знежирених молочних продуктів важливий при патологіях печінки та серцево-судинних захворюваннях. Крім того, нежирне молоко, морозиво та сир також є важливими джерелами кальцію, необхідного для здоров’я кісток.

Найкращі сири, які слід включити в здорову дієту, – це нежирний чи  знежирений сир або сир моцарелла, виготовлений на знежиреному молоці.

Важливо вибирати продукти, які містять здорові жири. Вибір ненасичених жирів замість насичених жирів і транс-жирів є хорошим першим кроком.

Ненасичені жири – це ті, які:

  • містять мононасичені, поліненасичені та Омега 3 жирні кислоти;
  • походять із рослинних джерел і риби, включаючи авокадо, горіхи, оливкову олію, олію каноли та лляну олію;
  • продукти з високим вмістом Омега 3 жирних кислот, включають лосось, тунець і скумбрію.

При цьому зменшіть частку насичених жирів, які:

  • надходять із тваринних джерел, таких як м’ясо, птиця та знежирені молочні продукти.

Уникайте транс-жирів, які:

  • твердіють при кімнатній температурі;
  • містяться у частково гідрогенізованих рослинних оліях і маргарині.

Насичені та транс-жири можуть бути шкідливими, якщо у вас серцево-судинні захворювання або ви перебуваєте у групі ризику (наприклад, маєте цукровий діабет).

Напої

Важливо випивати від 4-6 до 6-8 склянок рідини щодня. А от напої з цукром спричиняють збільшення ваги та негативно впливають на контроль рівня цукру в крові при діабеті.

Гарна новина для любителів кави – дослідження показали, що два горнятка  звареної кави щодня покращують здоров’я печінки.

При захворюваннях печінки найкраще повністю уникати алкоголю, оскільки це спричиняє заміну здорової тканини печінки рубцевою, що може призвести до фіброзу та цирозу. Це  стосується відмови від пива, вина, горілки, віскі, джину, рому, бренді, лікерів.

Читайте також: Норми споживання води

Вітаміни та мінерали

Додаткові вітаміни, як правило, не потрібні, якщо ви їсте різноманітну здорову їжу. Винятком є алкогольна хвороба печінки, коли слід приймати тіамін (вітамін В1), фолієву кислоту та полівітаміни (включаючи вітаміни В2 і В6).

Вітамін С буде корисний, якщо не маєте діагнозу гемохроматоз. Якщо у вас гемохроматоз, слід уникати добавок заліза, полівітамінів із залізом і добавок вітаміну С.

Жінкам старше 50 років і чоловікам старше 70 років варто додатково приймати добавки кальцію.  Зверніться за рекомендаціями до свого лікаря.

Харчування при прогресуючому захворюванні печінки – цирозі

Вибір здорової дієти тут такий самий, як при ранніх захворюваннях печінки. Проте  коли хвороба печінки прогресує, відсутність апетиту, нудота та блювання можуть вплинути на режим та раціон харчування та призвести до недоїдання.  Погане засвоєння та підвищені втрати поживних речовин при патологіях печінки також сприяють недоїданню.

Печінка погано зберігає енергію, тому краще їсти меншими порціями, але частіше (4-5 разів на день), їжа має бути легкою.

При прогресуючих хворобах печінки не слід споживати білок у дуже великих кількостях. Правила ті самі – надавайте перевагу білому м’ясу перед червоним, уникайте субпродуктів та переробленого м’яса, вживайте рибу, гриби та горіхи.

Крім того, патологія печінки змушує нирки утримувати натрій (сіль), що потім призводить до того, що тіло утримує більше рідини, призводячи до асциту (роздутий живіт) і набряків рук та ніг. Ваш лікар може попросити вас обмежити споживання натрію до 2000 мг або менше (1 чайна ложка солі містить приблизно 2300 мг натрію).

Пам’ятайте, що натрій у всіх продуктах харчування та напоях повинен бути розрахований на цю кількість, тож читайте інформацію про вміст натрію на упаковці. Також слід пам’ятати, що вміст натрію на упаковці переважно вказано щодо 1  порції, а не для повної кількості продукту.

Якщо у вас хронічна хвороба нирок, слід уникати замінників солі, оскільки вони містять багато калію.

Напої

Ваш лікар порадить вам, чи потрібно або коли вам потрібно обмежити споживання рідини (зазвичай до 1500-2000 мл на добу).

Хороший спосіб відстежувати споживання рідини – це наповнити глечик тою кількістю води, яка відповідає щоденному споживанню. Щоразу, коли ви п’єте напій, виливайте однакову кількість рідини з глечика.

На цій стадії захворювання печінки людям часто призначають сечогінні засоби, тому ви можете відчувати спрагу. Є хитрощі, щоб полегшити відчуття спраги – це кислі цукерки без цукру, желатин без цукру, смоктання скибочок лимона чи лайма, вживання заморожених фруктів і овочів. Хорошим варіантом є заморожений виноград. Рідина із заморожених фруктів чи желатину повинна бути включена в добову норму споживання рідини, як і рідина в соковитих фруктів, таких як кавун.

Вітаміни, мінерали і дієтичні добавки

Як і при ранніх захворюваннях печінки, можна приймати вітамін В1 і вітамін В2, які входять до складу більшості полівітамінів. Вітамін А можна приймати, однак від є жиророзчинним вітаміном, який накопичується та може спричинити передозування. Надлишок вітаміну А може завдати шкоди і без того хворій печінці.

Додаткові добавки з вітаміном С можна приймати, якщо у вас немає гемохроматозу. Якщо у вас гемохроматоз, слід уникати добавок заліза, полівітамінів із залізом і добавок вітаміну С.

Читайте такожЇжа, що допомагає подолати стрес і його наслідки

Якщо у вас жовтяниця (жовта шкіра та очі), у вас може бути мало не лише жиророзчинних вітамінів А та Е, але й вітамінів D та К, і вам може знадобитися спеціальна заміна.

Втома, м’язова слабкість, посмикування та судоми рук, кистей і ніг можуть свідчити про дефіцит магнію. Ваш лікар може порадити зробити аналіз крові, щоб визначити рівень магнію, і, якщо він низький, призначить добавку.

Прогресуюче захворювання печінки також може спричинити дефіцит цинку. Його ознаки – зниження апетиту, зниження здатності боротися з інфекцією, діарею та випадання волосся. Ваш лікар може порадити добавку цинку.

Особливі нотатки

Якщо у вас хвороба Вільсона, продукти з високим вмістом міді необхідно виключити з раціону. Це  субпродукти, молюски, шоколад, горіхи, гриби, листова капуста, спаржа, петрушка, картопля зі шкіркою (як біла, так і солодка), лімська квасоля, паростки сої та шпинат.

Будьте здорові!

Рекомендована література:

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet

https://www.webmd.com/hepatitis/fatty-liver-disease-diet

https://www.hepatitis.va.gov/cirrhosis/patient/nutrition-early.asp

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/gastrointestinal-articles/fatty-liver-disease-diet

https://medlineplus.gov/ency/article/002441.htm

Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.

У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.

«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».