ТОП продуктів, які корисно їсти навесні
Здорове харчуванняКінець зими та початок весни – найбільш «дефіцитний» період року щодо надходження вітамінів до організму з їжею. У минулорічних овочах та фруктах вітамінів за зиму відчутно поменшало, а для нового врожаю ще не час. Проте навіть за таких умов є прості і доступні продукти, здатні забезпечити організм корисними речовинами ранньою весною. Про них ми і поговоримо в цій статті.
Зміст
- Чим корисний редис
- Ріпчаста цибуля: як її краще їсти
- Які корисні властивості має морква
- Рукола, шпинат, ромен, листовий салат
- Столовий буряк: у чому полягає його користь
Сьогодні на прилавках магазинів можна купити яскраві та свіжі фрукти і овочі протягом цілого року, включно тропічні й екзотичні. Проте чимало дослідників вважають, що вживання саме сезонної їжі, вирощеної у вашій місцевості, здатне забезпечити організм необхідними нутрієнтами в кожну пору року.
Літні фрукти, наприклад, містять багато рідини та убезпечують вас від втрати вологи, а ранні весняні овочі поповнюють організм вітамінами та мікроелементами для уникнення стану авітамінозу після зими.
Навесні насамперед слід надавати перевагу свіжій зелені та різнокольоровим овочам і фруктам. Існує навіть такий вираз: «З’їж веселку!». Бо ж усі речовини, які забарвлюють натуральні продукти, часто є потужними антиоксидантами, що можуть справитися з надміром вільних радикалів, які утворилися в тілі внаслідок процесів життєдіяльності і мають руйнівну дію на клітини.
- Із чого складається «Веселка в тарілці» для школярів – читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/veselka-v-tariltsi-vitaminy-dlia-shkoliariv
Pедис
Цей ранньовесняний продукт є чудовим детоксикантом, який прекрасно виводить токсини як із шлунково-кишкового тракту, так і з печінки. Цей продукт також є природним сечогінним засобом і допомагає лікувати захворювання сечовивідних шляхів і нирок. Також є дослідження, які визнають звичайний редис потужним засобом проти раку. На додаток від чудово зволожує шкіру та знижує температуру тіла.
Як їсти редис? Як правило, його тоненько нарізають та додають до салатів (наприклад, смачним і корисним є середземноморський салат із редисом, кіноа і травами), але також редис можна засмажити його чи вичавити з нього свіжий сік.
- Про фітотерапію при захворюваннях сечового міхура та нирок читайте у нашій статті: https://apteka-ds.com.ua/blog-item/fitoterapiia-pry-zakhvoriuvanniakh-sechovoho-mikhura-ta-nyrok-shcho-i-koly
Ріпчаста цибуля
Цибуля містить велику кількість поліфенолів і особливо флавоноїдів, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань і зниженні окислювального стресу, який виснажує наш організм. У час сезонних застуд та загального зниження тонусу організму, що зазвичай буває після зими, цей продукт має бути у нашому раціоні щодня.
Крім того, цибуля є природними антигістамінним (протиалергічним) засобом, а також має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості.
Як їсти цибулю? Ви можете додати нарізану цибулю до салатів або обсмажити її з додаванням морської солі та отримати смачний карамелізований цибулевий гарнір. Також цибуля є ідеальною основою для весняних соусів і супів.
Морква
Ми з дитинства знайомі з цим яскравим, до того ж, дуже смачним та корисним овочем. Цей продукт багатий на вітамін А та інші антиоксиданти, а тому чудово підходить для підтримки здоров’я волосся, шкіри та нігтів, покращення зору, для покращення зору, а також є науково визнаним борцем із онконедугами і вважається їжею, що запобігає старінню.
- Про користь вітаміну А читайте тут https://apteka-ds.com.ua/blog-item/vitamin-a-mify-ta-fakty
- Які вітаміни і БАДи потрібні нам для доброго зору – читайте за посиланням https://apteka-ds.com.ua/blog-item/vitaminy-i-bady-dlia-dobroho-zoru
Як їсти моркву? Можна вживати сирою, вареною, запеченою, приготованою на парі – можна побавитися з різними способами подрібнення та нарізання моркви в будь-яку страву, від салату до сендвічів, а також додавати її у перші чи другі страви, для приготування пюре тощо. Оскільки морква містить жиророзчинний вітамін А, для його засвоєнні необхідно додати до страви жир (сметану або рослинну олію).
Рукола (а також інша листова зелень – шпинат, ромен і листовий салат)
Листкова зелень, без сумніву, є найкращою весняною їжею. Вона багата та вітаміни A і K, фолієву кислоту, а також хлорофіл, клітковину та інші корисні нутрієнти. Доведено, що регулярне вживання листової зелені допомагає зменшити запалення в організмі, а також зволожує і детоксикує організм.
Як їсти листову зелень? Нема нічого простішого – просто покладіть сиру зелень у миску з іншими овочами, горіхами чи насінням, додайте трохи бальзамічного оцту чи цитрусового соку з оливковою олією.
- Фолієва кислота: навіщо приймати та правила прийому https://apteka-ds.com.ua/blog-item/vitamin-a-mify-ta-fakty
Столовий буряк
Деякі продукти дають нам чітке уявлення про те, яка частина принесе найбільше користі, і це стосується, насамперед, буряка. Насичений і соковитий колір цього коренеплода дає зрозуміти, що він чудово підходить для крові та кровообігу. Вживання буряка ефективно знижує кров’яний тиск, підвищує нашу витривалість і сприяє детоксикації – усе завдяки тому, що є унікальним джерелом фітонутрієнтів, зокрема, беталаїнів (найбільш поширеним представником беталаїнів є бетанін – пігмент, що зумовлює червоно-фіолетове забарвлення буряка).
Як їсти буряк? Є безліч варіантів. Ви можете вичавити з нього сік і додати до смузі, буряк можна засмажити або запекти як гарнір, натерти сирим, вареним чи запеченим, подати як окремий салат або поєднати з морквою, яблуком, листовою зеленню, сиром, горіхами, сухофруктами і, звісно, використовувати під час приготування борщу. Ранній буряк часто споживають із гичкою (ботвою).
Овочі і фрукти
Білоголова або фіолетова капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста, селера, брокколі, артишок, цибуля-порей, пастернак, селера, ріпа – всі ці овочі також можна знайти і споживати навесні. Так само й яблука, грейпфрути, лимони, апельсини, гранати – все це доступне і в березні.
Невеликий лайфхак – купуючи овочі та фрукти, обирайте не великі супермаркети, а підіть краще на місцевий фермерський ринок. Там фрукти та овочі свіжіші, смачніші, ароматніші та дешевші.
Риба і морепродукти
І без цього не обійтися навесні, адже саме риба та морепродукти є джерелом цінних омега-3 жирних кислот. Тріска, палтус, мідії, лосось – ось ваш «березневий» вибір.
Якщо ви любитель морепродуктів, варто витратити деякий час на дослідження того, який перелік пропонує нам той чи інший сезон.
- Риб’ячий жир та омега-3: користь для здоров’я https://apteka-ds.com.ua/blog-item/rybiachyi-zhyr-ta-omeha-3-koryst-dlia-zdorovia
М’ясо
Саме навесні м’ясо часто буває найкращої якості. Підберіть собі цікаві рецепти м’ясних страв (наприклад, рулетики з телятини з яблуками) та вирушайте у м’ясний ряд.
Тож, як бачимо, навіть на початку весни земля рясна багатьма видами смачної та корисної їжі. Майже все, що росте у вашій місцевості, буде корисним – це залежить від вашого місця розташування, кліматичних умов, пори року. Тож вирушайте на закупи та насолоджуйтеся дарами природи.
Перед тим складіть список усього, що вам потрібно. Місцеві невеликі бренди можна знайти на фермерських ринках, а в супермаркетах є великий вибір продукції від світових виробників. Сьогодні не проблема замовити екологічно чисті продукти у місцевих фермерів із самовивозом чи навіть доставкою додому.
Весна – це час росту, відновлення, час очищення від важкої їжі та малорухливого стилю зими. Навесні наш організм хоче легкої та освіжаючої їжі. Тож все в ваших руках!
Будьте здорові!
Рекомендована література:
https://www.nutritionist-resource.org.uk/blog/2017/03/07/eating-spring-foods-in-season
https://www.active.com/nutrition/articles/10-spring-foods-everyone-should-eat
https://www.elizabethrider.com/spring-foods/
Автор: Ольга Летнянчик, лікар, медичний блогер.
У 2003 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, здобула кваліфікацію лікаря.
«Беру участь у декількох проектах у сфері популяризації здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров’я. Вірю, що знання – це перший крок на шляху до змін на краще».
- Які вітаміни та мінерали потрібні для чоловіків віком за 40
- Як вчасно розпізнати рак молочної залози
- Які вітаміни та мінерали потрібні для жінок віком 40+
- Життя в телефоні: чи реально побороти залежність від смартфона?
- Отруєння грибами: симптоми та перша медична допомога
- Обираємо вітаміни для вагітних
- Що варто знати, якщо ви зробили татуювання
- Якщо вкусила змія: правила першої допомоги
Не займайтесь самолікуванням!
Продукти, послуги, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «D.S.» та офіційних сторінках у Facebook та YouTube, включно з товарними етикетками і упаковкою, представлені виключно в інформаційних цілях і не повинні сприйматися як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «D.S.» не несе відповідальності за будь-який діагноз, встановлений читачем самостійно на підставі розміщеної нею інформації, і не відповідає за зміст будь-яких зовнішніх інтернет-ресурсів, на які зроблено посилання, включно з будь-якими комерційними продуктами або послугами, згаданими у них. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, якщо у вас виникають питання, пов'язані з вашим здоров'ям.Ви можете зберігати представлені матеріали для некомерційного використання.